Turbulencije u strankama Saveza za promjene: Kolo vode banjalučki odbori!

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 19:16, 20.03.2017

Vraćam se u staro jato. Tako svoj iznenadni prelazak iz radikala u SDS komentarise Darko Matijašević.

Kod Milanka Mihajilice bio je generalni sekretar. Priča se da mu je kod Vukote Govedarice obećano upražnjeno mjesto prvog čovjeka banjalučkog SDS-a, pa čak i vruća stolica ministra bezbjednosti umjesto Dragana Mektića.

To su dezinformacije, kaže bivši radikal. Banjalučku priču,ipak, ne demantuje u potpunosti.

“Kao član SDS-a ja imam pravo da biram i da budem biran. To je bazični osnov, statutarni i u krajnjem ustavno i zakonsko pravo svakog pojedinca. Ja nemam nikakvih ličnih ambicija i bilo kakvu ambicioznost u tom kontekstu”, kaže Darko Matijašević, Srpska demokratska stranka.

U SDS-u kažu i da je planirao, za funkcije je zakasnio nekoliko dana. Stranka je nedavno donijela odluku da jedino oni koji su bili članovi partje zaključno sa 26. februarom mogu da budu u igri kao kandidati za unutarstranačke izbore. Matijašević kaže da je otkaz radikalima dao drugog, pristupnicu u SDS potpisao je trećeg ovog mjeseca. Pošto je u SDS-u, za sada neće prihvatiti, Matijašević je nakon svega ostao u nebranom grožđu.

“Mi nemamo saznanja da je gospodin Matijašević prestao biti član Srpske radikalne stranke te zbog toga zaista smatramo, a to smo u pisanoj formi gospodinu Matijaševiću i odgovorili da cijeneći dobre odnose sa radikalima i želeći da ti odnosi ostanu unutar SZP-a i ubuduće on ne može u ovom momentu ni zbog jedne ni zbog druge političke stranke da bude član Srpske demokratske strank”, pojašnjava Milan Miličević, povjerenik SDS-a za Banjaluku.

Turbuletno i u Naprednoj Srpskoj. Goran Đorđić za ATV je potvrdio da je od juče novi lider naprednjaka. Šuška se da su razlog kadrovske promjene pregovori o skorom ujedinjenju sa PDP-om. Na svom tviter profilu Šukalo još nije stigao da promijeni funkciju u stranci, ali je zato u posljednjem tvitu tri dana pred smjenu simbolično nagovijestio da se u stranci nešto opasno kuva.

Đorđić pred kameru za sada ne želi. Kaže da će o svemu uskoro izdati saopštenje i organizovati pres konferenciju.
“Najavljeno grupisanje opozicije i prelasci iz jednog u drugi tabor ne moraju da znače bog zna šta za buduće djelovanje Saveza za promjene”, tvrdi analitičar Velizar Antić.

“To su ipak niži nivoi i tu je moguće da dođe do raznih premeštanja ili prelaska iz jedne u drugu partiju u zavisnosti od nekih ličnih interesa tih pojedinaca koje ste naveli ili ovo što se dešava u Naprednoj stranci, ali mislim da Savez za promjene nema neke velike turbulencije i da tu ne vlada neka anarhija”, naveo je Antić.

Opozicione partije nedavno su počele pregovore o ukrupnjavanju i kako sada stvari stoje, taj proces, ako se i ostvari, biće gotov do jula mjeseca. Neke od opcija kažu da će pod jedan krov PDP, NDP, naprednjaci i radikali. Drugi bi se bazirao na ostale manje stranke koje bi se okupile oko SDS-a.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone