Trudnice sve češće boluju od raka jajnika

Autor Natasa Novakovic, ATV

Objavljeno: 9:56, 13.10.2017

U Srbiji trudnice sve češće boluju od raka jajnika, ali ne postoji racionalan razlog zašto je ova bolest u usponu, rezultati su istraživanja u Ginekološko-akušerskoj klinici /GAK/ “Narodni front” u Beogradu.

“Broj trudnica sa rakom jajnika u Srbiji duplo je veći nego ranije, a širenje karcinoma u tom periodu je i do 10 puta brže, nego kod žena koje nisu u drugom stanju”, rekla je doktor Snežana Rakić za “Blic”.

Rakićeva je napomenula da tumor na jajniku nije u trudnoći rizičan za plod, ali može da bude opasan po život majke.

“Nikakva operacije ne može da se radi pre 16. nedelje trudnoće, zbog opasnosti od gubitka bebe”, dodala je ona.

Rakićeva je rekla da je sve više trudnica i sa karcinomom na grliću materice i da je Srbija u samom vrhu ljestvice u Evropi po broju oboljelih od svih vrsta tumora.

Pozivajući se na podatke prikupljene tokom studije u GAK “Narodni front”, ona je navela da incidenca u svijetu obično bude oko šest odsto od svih trudnoća i karcinoma.

“Tokom studije, koja je objavljena u američkom žurnalu ginekološkog kancera, došli smo do zaključka da je taj broj kod nas 13 odsto”, navela je ona.

Rakićeva je rekla da je karcinom jajnika najpodmukliji tumor, koji se uglavnom u trudnoći javlja kod žena životne dobio od 35 do 45 godina i njih najviše pogađa, jer je pomjerena starosna granica prvorotkinja.

Prema njenim riječima, svaka maligna bolest u trudnoći predstavlja ozbiljan problem, jer se u tom periodu svaki maligni proces ubrzava.

Ona je navela da je tumor teško dijagnostifikovati ukoliko je u samom jajniku, ali da u Srbiji postoji dobro prepoznavanje ove bolesti.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone