Trilaterala u Sarajevu: Čović, Izetbegović i Radončić bez dogovora!

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 19:20, 13.07.2017

Lideri tri vladajuće partije na BH niovu, nisu mogli sjesti ni za istu sto, a kamoli da su se dogovorili kako spasti aktuelnu većinu. Dragan Čović prvo je razgovorao sa Bakirom Izetebegovićem, a potom i sa Fahrudinom Radončićem, koji se nakon što je izašao iz Predsjedništva, obrušio na lidera SDA.

Kaže da nema više o čemu da razgovara sa Izetbegovićem, pa je jasno da koalicija na federalnom i BH nivou postoji samo na papiru.

“Mi sa SDA nemamo o čemu da razgovaramo. Sa gospodinom Izetbegovićem smo previše razgovarali. Ti razgovori su sa njegove strane bili neiskreni i ta opcija više nije moguća. Naša koalicija kada su reformske stvari u pitanju je neupitna, ali susreti s njim više nisu potrebni”, rekao je Radončić, predsjednik SBB-a.

Vlast je u tehničkom mandatu, a najveća odgovornost za loše rezultate Savjeta ministara je na predsjedavajućem Denisu Zvizdiću, kaže Radončić. Smjenom u Predstavničkom domu, Zvizdiću bi kaže, bila poslata jasna poruka, ali ne vjeruje da će ona dobiti podršku i u Domu naroda.

Izetbegović i Radončić danas se nisu sreli u zgradi Predsjedništva, ali lider SDA nije ostao dužan na prozivke.

“Teško je sa gospodinom Radončićem biti u koaliciji, inače teško je sa gospodinom Radončićem imati bilo kakvi relaciju. Ja sam se stvarno trudio, svaki put kada smo reagovrali, to je bilo na moj poziv, uložio sam truda, prelazio preko mnogo toga, ali ima stvari preko kojih ne možete preći”, kaže Izetbegović, predsjednik SDA.

Izetbegović je imao poruku i za Čovića, pa se stiče utisak da iza zatvorenih vrata uzalud gube vrijeme. Pitao sam ga za mnoge stvari, ali lider HDZ-a je majstor da nešto kaže, a u stvari ništa ne kaže, poručuje Izetbegović, koji vjeruje da nije moguća nijedna varijatna prekompozicije vlasti, koja bi izbacila SDA na federalnom ili BH niovu.

A Čović bi, kaže Izebegović trebao da se okrene onima sa kojima zivi, a to su Bošnjaci, dok lider HDZ-a ima samo jedan odgovor – vlast ne funkcioniše i to se mora promijeniti.

“Jednostavno će se morati pokazati neka odgovornost na domaćem planu. Jasno je da nemamo parlamentarne većine, ali onda da bi dobili ono što stavimo sebi kao plan, moramo sjesti sa sagovornicima. O tome sam razgovarao i sa gospodinom Izetbegovićem i sa gospodinom Radončićem”, rekao je Čović, predsjednik HDZ-a.

Oglasio se i Predsjedavajući Savjeta ministra. Kaže da će već na narednoj sjednici BH parlamenta, prezentovati Izvještaj o radu za prošlu godinu, a vjeruje da će dobiti podršku parlamentaraca.

Svom radu daje prolaznu ocjenu, a s tim makar po dosadašnjim reakcijama nije saglasna većina poslanika, koja nije isključila ni mogućnost smjene izvšne vlasti, na sjednici Predstavničkog doma, već krajem ovog mjeseca.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone