Trebinje: Tradicionalna biciklistička trka za "sirac sira"

20:12, 18.06.2017.
Thumbnail

Kroz kamenjar i krš, uz brdo, pa kroz trebinjsko selo Žakovo preko 30 biciklista odmjerilo je snage. Trka uzbudljiva i opasna, a sve zbog glavne nagrade, sirac sira.

Po prvi put hercegovački sir probaće prvaci BiH u biciklizmu, za koje je ova staza bila čista rekreacija. Držeći se za ruke, Haris i Ivan su ušli u cilj. Sira u Hercegovini ne fali, pa će svaki dobiti po jedan sirac.

"Mi smo profesionalci, pa smo vozili srednjim tempom. Nas dvojica smo odlučili da uđemo zajedno prvi u cilj. Kako je voziti kroz ovaj hercegovački krš? Pa, lijepo i dinamično", rekao je Haris Hrustanović iz Zenice.

"Došli smo tu da malo promovišemo brdski biciklizam u BiH i ovaj hercegovački tip uopšte", kaže Ivan Deronja iz Livna.

sirac2

Bez sira je ove godine ostao prošlogodišnji pobjednik, Nikšićanin Miloš Nikić. Na startu ga je izdao bicikl, lanac je pao, ali Miloš se, kaže, bez sira ne vraća kući.

"Na svom sam terenu, ali ovdje dolazim zato što je vaš sirac sira jedinstven i poseban, zbog njega dolazim. Različit je od našeg", rekao je Miloš Nikić iz Nikšića.

Promocija biciklizma, hercegovačkog sela i zdrave hrane glavni je cilj sada već tradicionalne trke "Za sirac sira". Kao i do sada, glavni organizatori su planinari iz društva "Vučiji zub".

"Šesta trka, znači, i tradicionalna je postala. Kažu da treba pet da bi bila tradicija. Znači, definitivno tradicionalna trka za sirac sira", kaže Mićo Milošević, organizator.

Brzinu i vještine sa svojim ljubimcima na dva točka pokazali su i najmlađi Trebinjci. Sa kacigama na glavi, vidno uzbuđeni, i mališani su okrenuli krug kroz Žakovo.