Trebinje: Počinje Peti festival mediteranskog i evropskog filma

08:03, 07.08.2017.
Thumbnail

U Trebinju danas počinje Peti festival mediteranskog i evropskog filma u okviru kojeg će tokom sedam festivalskih dana biti prikazana 24 dugometražna i kratka filma iz zemalja bivše Jugoslavije i evro-mediteranskog regiona.

Savjet festivala odlučio je da ove godine nagrade za izuzetan doprinos evro-mediteranskom filmu "Zlatni platan" budu dodijeljene glumcima LJiljani Blagojević i Igoru Galu.

Selektor i umjetnički direktor festivala Peđa Milojević, rekao je da će ljubitelji filma imati priliku da pozdrave i aktere prikazanih ostvarenja, reditelje i glumce kinematografije regiona, poput Koleta Anđelovskog, Danice Maksimović, Brankice Sebastijanović, Milana Vasića, Milana Kalinića, Nemanje Ćipranića, Domagoja Mrkonjića i drugih.

Svečanom otvaranju Festivala večeras na platou ispred trebinjskog Kulturnog centra prethodiće otvaranje izložbe fotografija "Sjećanje na Valtera", posvećene Velimiru Bati Živojinoviću.

Filmski festival u Trebinju počinje kratkim filmom "Igra", a nakon dodjele "Zlatnog platana" ovogodinjim laureatima, biće prikazan novi srpski film "Rekvijem za gospođu J".

Festival mediteranskog i evropskog filma oganizuju "Tangram centar" iz Beograda i Kulturni centar Trebinje, a održava se pod pokroviteljstvom Grada Trebinja i Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, uz podršku Uprave za dijasporu Srbije.

(Srna)