Transparent podrške: "Heroji, čekamo vas"

16:00, 20.03.2017.
Thumbnail

Na ogradi mostarske Biskupije danas je istaknut transparent u obliku zastave bivše Hrvatske Republike Herceg-Bosne na kojem je ispisana poruka "Heroji, čekamo vas".

Javnost pretpostavlja da je riječ o transparentu podrške hrvatskoj šestorci u Hagu, jer je danas pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Hagu počeo žalbeni postupak u slučaju "Prlić i ostali".

Žalbeni postupak trajaće sedam dana. Svakom od optuženih ostavljen je jedan dan za iznošenje dijelova žalbe, te jedan dan Tužilaštvu.

Haški je sud šestoricu bosanskohercegovačkih Hrvata bivših visokih zvaničnika Hrvatske zajednice Herceg-Bosne i HVO-a u maju 2013. nepravosnažno osudio na kazne od 10 do 25 godina zatvora zbog zločina nad Bošnjacima 1993. godine.

Bivši predsjednik vlade Herceg- Bosne Jadranko Prlić je tada osuđen na 25 godina zatvora, bivši ministar odbrane Bruno Stojić i bivši načelnici Glavnog štaba HVO-a Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina zatvora, bivši komandant vojne policije Valentin Ćorić na 16, a načelnik Kancelarije za razmjenu zarobljenika Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Očekuje se da bi drugostepena presuda trebalo da bude izrečena u novembru ove godine.

(Srna)