Topić: Autoputevima prošlo tri miliona vozila, zarađeno 7,8 miliona KM

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 10:08, 19.03.2017

Direktor “Auto-puteva Republike Srpske” Dušan Topić izjavio je Srni da je u protekle dvije godine, od kada je u funkciji sistem naplate putarine, autoputevima Srpske prošlo tri miliona vozila, a naplaćeno je oko 7,8 miliona KM.

“Na ime putarine za korišćenje dionice autoputa Gradiška-Banjaluka, u dvogodišnjem periodu, na naplatnoj stanici `Jakupovci` naplaćeno je nešto više od sedam miliona KM, a prošlo je više od 2,8 miliona vozila. Riječ je o stanici koja funkcioniše kao otvoreni sistem naplate putarine”, rekao je Topić.

On je dodao da je od navedenog broja vozila, više od 2,6 miliona prve kategorije, odnosno putničkih automobila.

“Na drugom mjestu po broju prolazaka su vozila treće kategorije, odnosno autobusi i kamioni, njih oko 64.000, dok je teških teretnih vozila iz četvrte kategorije bilo skoro 62.000. Najmanje je bilo vozila druge kategorije, odnosno malih dostavnih automobila – oko 27.000”, naveo je Topić.

On je podsjetio da je od 11. septembra prošle godine mreža auto-puteva u Republici Srpskoj postala bogatija za novih 36,6 kilometara, kolika je dužina dionice auto-puta “9. januar” Banjaluka-Doboj na pravcu od Doboja do Prnjavora, a da je naplata putarine počela 26. decembra.

“Naplata putarine na ovoj dionici se, takođe, odvija kroz otvoreni sistem, koji se od sistema na autoputu Gradiška-Banjaluka razlikuje u tome što ima dvije ulazno-izlazne rampe, te se putarina plaća po pređenom kilometru, uz uračunat PDV”, napomenuo je Topić.

Prema njegovim riječima, u periodu od 26. decembra 2016. godine, pa do 15. marta 2017. godine, kroz ovu dionicu prošlo je oko 142.500 vozila, a naplaćeno je oko 850.000 KM.

On je dodao da su najbrojnija putnička vozila, kojih je prošlo nešto više od 116.000.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone