Tilerson: SAD ostaju vojno prisutne u Siriji

07:38, 18.01.2018.
Thumbnail

Američki državni sekretar Reks Tilerson najavio je da će SAD do daljeg ostati vojno prisutne u Siriji, u okviru šire američke strategije s ciljem sprječavanja ponovnog jačanja Islamske države, diplomatskog omogućavanja odlaska sirijskog predsjednika s vlasti i ograničenja uticaja Irana.

Tilerson je, u govoru održanom na Univerzitetu Stenford istakao da će SAD diplomatski raditi na odlasku sirijskog predsjednika Bašara el Asada s vlasti, ali je pozvao na "strpljenje", priznavši da Asad uživa podršku Rusije i Irana i da će se teško povući s vlasti odmah, prenosi Rojters.

Američki državni sekretar je rekao i da bi potpuno povlačenje američkog osoblja zapravo išlo na ruku Asadu.

Naveo je i da "smanjenje i odagnavanje zlonamjernog" iranskog uticaja iz Sirije zavisi od "demokratske Sirije".

Tilerson je, takođe, rekao da "čuje i uzima za ozbiljno" zabrinutost svoje saveznice u NATO, Turske, povodom Sirije.

Ankara je upozorila da će odmah odgovoriti na sve prijetnje iz zapadne Sirije koje bi mogle da ugroze Tursku ili njene građane, kako je saopštio Savjet za nacionalnu bezbjednost te zemlje.

U saopštenju Savjeta navodi se da neće dozvoliti formiranje "terorističke armije" duž turske granice, a misli se na pretežno kurdske Sirijske demokratske snage pod vođstvom Narodnih zaštitnih jedinica Kurdistana, i traži se da kurdski borci, bez odlaganja, predaju oružje koje su dobili.

Inače, formiranje graničnih snaga Sirijskih demokratskih snaga ideja je koalicije predvođene SAD u sjevernoj Siriji, navodi britanska agencija.

(Tanjug)