Tema dana: Zašto samo dva doma zdravlja prelaze na trezor?

20:00, 06.10.2017.
Thumbnail

Bio jednom jedan Vladin projekat. Tako, čini se, počinje svaka bajka u RS. Ni ona o prelasku domova zdravlja na lokalni trezor, baš kao ni većina ostalih, ipak, nije završila srećno za sva vremena.

Kako, pitamo se, kada je, sudeći po obećanjima nadležnih, sve trebalo da ide po planu, bez gašenja domova zdravlja i bez prejakih udaraca na budžete opština? Kako, kada je to trebalo da bude rješenje za sve probleme u zdravstvu? Plan Vlade bio je da Fond zdravstva novac prebacuje lokalnim zajednicama koje bi preuzele sve dosadašnje obaveze zdravstvenih ustanova, radnicima isplaćivale plate i nabavljale lijekove.

Sve je to neko fino zamislio, pa se predomislio i fabulu bajke odveo u drugom smjeru.

"Ovdje se mora uvesti više reda i discipline uopšte u sistem plaćanja i zapošljavanja, ne bi trebalo da ih ugrozi. Osim toga mi smo taj projekat trebalo da realizujemo čak i tokom ove godine", rekla je predsjednik Vlade RS Željka Cvijanović.

"Mi smo se dogovorili na kraju da zbog raznoraznih otpora to uradimo sa dva doma zdravlja to su Čelinac i Prnjavor", rekao je ministar zdravlja Dragan Bogdanić.

Spade knjiga na dva slova. Kako je vuk pojeo magarca, znaju samo vlasti u RS.

Kako od: svi domovi zdravlja idu na trezor, jer je tako naredio MMF do ipak ćemo prebaciti samo dva doma zdravlja, opet znaju samo vlasti u RS. Ali zato svi znaju da ide izborna godina, i da je svaki poen bitan. Zato se, čini se, i povukla ručna. Ali da je 2018. izborna, znalo se i kad se sa pričom počelo, i opet, nikom nije palo na pamet da o svemu malo bolje razmisli. Ruku na srce, malo je načelnika koji su se odlučili na saradnju sa Ministarstvom.

Rješavanje problema većini je lakše bilo ostaviti za kasnije, i od od dugova Domova zdravlja bježe glavom bez obzira. Projekat su, čini se, tako spasili oni koji s poslovanjem u zdravstvu imaju iskustva, kao što je Darko Tomaš. Ostali su vruć krompir ostavili za kasnije.

"Mislim da je osnovni problem činjenica da nije napravljena ozbiljna studija koja bi izanalizirala iskustva iz okruženja, i opcije koje mi imamo u RS. Ministarstvo zdravlja mora imati sistematičan pristup, analizu, ako to ne znaju, onda se angažuju specijalci ili neki eksperti koji umeju to da urade", rekao je ekonomista Zoran Pavlović.

Ako se uzme u obzir da je u Republici Srpskoj, izborna svaka druga godina, i to bez vanrednih situacija, ima li, pitamo se, ijedne hrabre reforme, koja bi ugledala svjetlo dana? Ruku na srce, malo ko je spreman da proguta kneglu, i projekat odradi od početka do kraja, onako kako je obećano.

Sve se na kraju svede na priče za malu djecu, u koju, čini se, ne vjeruju ni oni koji ih izmišljaju. A dok se ne nađe neko, ko će, za promjenu, o svemu malo bolje da razmisli ili čak smogne hrabrosti, pa nešto konkretno i uradi, nama će i dalje da pričaju bajke. I opet bez hepi end-a.