Tema dana: Zašto je sve duži spisak zahtjeva za podsticaje?

20:05, 03.01.2018.
Thumbnail

Dragi ministre, imate još nekoliko dana da se odmorite, a poslije svetog januara dolazimo sa spiskom zahtjeva – Stevi Mirjaniću u glas poručuju sva poljoprivredna udruženja. Problem je što je budžet ostao isti i pored toga što su farmerski apetiti nikad veći.

Januarska lobiranja poljoprivrednika pred objavu novog Pravilnika o podsticajima već su počela. Osokoljeni obećanjem da će zbog usvajanja akciza dobiti još 10 miliona povrtlari traže više novca za prodato povrće – plus da se u priču o premijama ubace sve povrtlarske kulture.

telop

Kažu da ne mogu bez, prošle godine ukinute premije za mehanizaciju, ali i većeg procenta za izgradnju skladišta.

"Nismo više u mogućnosti da odma' s' njive prodajemo povrće. Znači, mi moramo povrće skladištiti, a da bi ga skladištili, imali van sezone onda bi trebali imati ta skladišta", rekao je Branko Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara RS.

"Ne treba nikom smanjivati ali treba povećavati. Znači, tih 10 miliona koji se priča da je dodatnih na ovo...kao za akcize da ćemo dobiti 10 miliona, mislim da je malo", navodi Boško Radić, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača sela Semberije.

telop1

Dodatnu zabunu na farmama stvorio je i Vladin strateški plan koji za ovu godinu predviđa ukidanje premija za mlijeko i pšenicu. I dok su u Ministarstvu tekst koji je koštao 78.000 maraka stavili ad akta jer sada tvrde da ipak nema ukidanja – mljekari vjeruju da se ministar samo šalio pa računaju na isti iznos – plus povećanje za steone junice.

"Ne može da bude podsticaj manji od PDV-a. Svagdje tamo gdje je podsticaj manji od PDV-a dajemo razlog poljoprivredniku ili privredniku da robu prodaje na crno", kaže Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS.

"Ja uvijek govorim ono što je tačno pomozi malog da stigne velikog, a ne pomozi velikog da uništiš malog. To je kod nas izgleda u praksi da se sve što je sitnije uništi. Jeste to možda dobro u svijetu i Evropi, ali mi nismo još sazreli za to", navodi Ljubo Maletić, predsjednik Udruženja poljoprivrednika “Republika Srpska - grad Bijeljina”.

I to je bilo dovoljno da zakopane sjekire brže bolje otkopaju, na mljekare, vječno ljubomorni voćari. Dosta je više favorizovanja, ovaj put dajte nama više – poručuju ministru, doduše, ponovo diplomatski i bez ultimatuma. Pred najavljenu buru na pregovorima diplomatiju glume i u zgradi Vlade. Ili glume da ne znaju o čemu se radi ili se prave nevješti pa po običaju - najavljuju pravednu raspodjelu.

"Pa vidjećete sa ministarstvom poljoprivrede, oni još nisu završili sve ono što je... Dakle, ja mislim da oni još uvijek vode razgovore i pregovore sa ovom populacijom poljoprivrednih udruženja", rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

"Nama predstoje ti razgovori sa predstavnicima udruženja gdje ćemo pokušati izbalansirati, da kažem, raspodjelu tih sredstava unutar grana poljoprivrede: između mljekara, povrtlara, voćara, ratara i animalne proizvodnje generalno. Da kažem, sljedećih 30 dana će se odvijati ti razgovori i pokušaćemo naći neko zadovoljavajuće rješenje", rekao je Vladislav Trifković, načelnik odjeljenja za poljoprivrednu politiku u Ministarstvu poljoprivrede RS.

Zadovoljavajućeg rješenja teško da će biti. To se vidi i po dosadašnjoj raspodjeli novca koji se, više-manje ne mijenja, iz godine u godinu. Tako da mljekari, po pravilu, budu najzadovoljniji jer dobiju skoro polovinu agrarnog budžeta. Sedam miliona ode za regresirano gorivo, dva i po za voćare, milion i po na pšenicu. Tu su i stočari sa oko dva i povrtlari sa tek 300 hiljada maraka, tako da će ministar sredinom mjeseca imati pune ruke posla da ih ubijedi da će stvari, vjerovatno, i ovaj put morati da ostanu iste.