Tema dana: Zašto je Hrvatska komšijama udarila novi šamar?

19:36, 04.08.2017.
Thumbnail

Poštovani gospodine Denijelson, Hrvatska nam kontroliše svaki kamion robe na granici, a to zadovoljstvo umjesto 12, od sada naplaćuje 270 evra za svaku vrstu voća i povrća. I dok vi to natenane razmotrite naši proizvođači izgubiće desetine miliona maraka zakukao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH. U pismu direktoru direkcije Evropspke komisije za susjedstvo, Mirko Šarović žalio se zbog komšijskog prsta u oko, a odgovor još nije dobio.

I danas je rekao da nije za uvođenje kontramjera, pa osim Evropljana koji još nisu izrazili zabrinutost, uzda se i u pregovore sa Hrvatskom koje je zakazao u ponedjeljak. Oni koji trpe štetu ne očekuju previše.

"Postoje dva načina kako da se to riješi. S jedne strane to su pregovori, s druge strane kontramjere u zavisnosti od onih negativnih efekata koje izazovu ove mjere koje je uvela Hrvatska. Kad već spominjemo te pregovore pitanje je koliko bi oni dali rezultat s obzirom da je Hrvatska htjela pregovore prvo bi išla u to, a ne odmah uvela ove mjere tako da više možemo očekivati da se ide u kontramjere kako bi zaštitili domaće proizvođače", kaže Vladimir Blagojević, Privredna komora RS.

Ovakav stav domaćih proizvođača i ne čudi jer se svake godine ponavlja priča koju gledamo od ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. Još nisu zaboravili da je Hrvatska prije dvije godine uložila žalbu na odluku da nam odobri izvoz mlijeka, i tako kupila čitavih 20 dana koliko se kvarila naša roba spremna za izvoz.

To je itekako ojačalo domaće snage koje su se protivile adaptaciji SSP-a i dodatnom otvaranjau, pa od njih i danas stižu pozivi za uvođenje kontramjera. Iako su maske odavno pale odgovor Hrvatske i dalje je diplomatski a ministar poljoprivrede smatra da cijena od 270 evra nije pretjerana.

"Ovo nije mjera kojom spriječavamo uvoz i to nije intencija ovog pravilnika nego samo znači kvalitet proizvoda koji moraju biti kvalitetni moraju biti jednaki moraju biti bez stranih mirisa", rekao je Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede Hrvatske.

I dok oni budu mirisali svaki kamion na granici bh proizvođači već su precizno izračunali razmjere štete. Dobro smišljena taktika odrazila se na cijenu voća i povrća koje izvoze u Hrvatsku jer u nju moraju ukalkulisati i papreni ceh koji plaćaju za inspekcijski nadozor. Tako ta svojevrsna vancarinska barijera poskupljuje domaće proizvode.

"Odraziće se direktnom štetom nekih između 50 i 70 hiljada evra to je direktna šteta. Indirektna šteta koja će prouzrokovati pad cijene da bismo tamo bili konkiurentni to ćemo vidjeti. Nama već naši kupci signaliziraju da moramo oboriti cijenu za 5 eurocenti", kaže Zlatko Huskić, direktor preduzeća "Revita plant".

Zato proizvođači ne očekuju mnogo od pregovora jer ni nedavna zajednička sjednica hrvatske Vlade i Savjeta ministara nije pomogla. Ako na stranu stavimo brojne postulate u koje se deklarativno kunemo, može se reći da još niko nije shvatio da od ekonomskog razvoja bilo koje zemlje regiona, svi možemo imati koristi.

Umjesto toga svake godine u ovo doba Hrvatska nazdravi našim proizvoačima starom balkanskom zdravicom, da komšiji crkne krava, a u komšijskom ćepeneku završava se i svaka dugoročna vizija zajedničke evropske budućnosti. Svaka pseudofilozofija koja prevazi ćepenek s gnušanjem se odbacuje, i takao će izgleda biti dok god neko bude imao i najsitniju korist, od štete koju ako se bolje sračuna, svi zajedno godinama plaćamo.