Tema dana: Šta sve znamo o prvoj srpskoj mandatarki?

20:00, 16.06.2017.
Thumbnail

Fudbal joj možda nije jača strana, ali joj ipak nije problem da ga zaigra, dok je politički selektor u Predsjedništvu bira za kapitena reprezentacije u Nemanjinoj ulici.

Jučerašnji izlet u sport iskoristila su i novinarska pera kako bi oslikala da za razliku od fudbala, u politici, iako nedovoljno iskusna, dosadašnja ministarka državne uprave i lokane samuprave dobro žonglira, a da je u utakmici sa Ivicom Dačićem i naprednjačkim kandidatima izašla kao pobjednik.

Ako poslanici prihvate Vučićev prijedlog, a nema baš mnogo sumnje da hoće, srpsku vladu će uskoro voditi, prvi put u istoriji Srbije, žena i još jednom prvi put, javno deklarisana LGBT osoba. I tu staje sva pompeznost, jer Ani Brnabić, nažalost, ne predvidjaju spektakularna djela.

"Ta vlada će biti idealan žrtveni jarac. Vučić sada može da kaže kad god nešto krene, eto vidite šta ova vlada radi, vidite s kakvim ljudima ja radim, kao da ih on nije birao i onda da recimo obori tu vladu", rekao je Dejan Anastasijević, novinar nedeljnika “Vreme”.
rez

"Ova vlada će imati vrlo oročen mandat, da li skupa sa BG izborima da li na jesen ili na zimu naredne godine, ali to će biti praktično v.d. mjesto", smatra Nikola Tomić, urednik NIN-a.

Na pitanje “Zašto baš ona?” svako ima svoj odgovr. Dragan Marković Palma bio je najotvoreniji - premijer mora da bude domaćin i da ima djecu i njegovu podršku neće dobiti.

S druge strane ne treba trošiti riječi da su Evropa i Zapad oduševljeni što, nakon tek četiri u svijetu, peti gej premijer dolazi iz Srbije, zemlje u kojoj, tek da se doda, pripadnici LGBT populacije i dalje šetaju pod pratnjom kordona policije.

Oduševljen je i region, naročito Hrvatska, jer nova srpska premijerka odatle vuče korijene. Dok pristižu čestitke, stižu i dobro upakovane iz Republike Srpske.
Scop

"Mi samo želimo da čestitamo ustavnu obavezu predsjednika Srbije da predloži mandatara dakle u skladu sa dogovorom o političkim partijama.Čestitamo na izboru i mislilmo da Srbija i RS treba i hoće da nastave dalje u najboljem smislu sarađivati u svim pitanjima", kaže Milorad Dodik, predsjednik RS.
Čak i ako ste protiv izbora Brnabićeve, morate se složiti da je odigrala utakmicu života. Uz reference iz biografije o školovanju na Zapadu, koje je finansirala dijeljenjem letaka u Londonu zna se i da je radila za USAID i bila u timu koju je postavio državnu upravu u Rumuniji.

Baš kao i dojučerašnji premijer tečno govori engleski i ruski, a strelovit uspon u karijeri dogodio se nakon što je u aferi Vjetropark svjedočila u korist Aleksandra Vučića.

Nedugo poslije naslijedila je, istim tim vjetorparkom uprljanu, Kori Udovički. Kao nestranačka ličnost, ako to u društvu Aleksandra Vučića, može da se bude, samim imenovanjem ispunila je svoju ulogu onu istorijsku. Za politička pitanja u Vladi Srbije tu je, i dalje, Ivica Dačić.

"Imam puno poverenje u Ivicu Dačića i on će defakto koliko će Ana da se posveti ovim ključnim ekonomskim pitanjima digitalizaciji, IT sektoru, radu sa Svjetskom bankom, MMF-om, naravno uključiće se i u politička sva pitanja, ali suštinski taj politički dio vodiće Ivica Dačić2, pojašnjava Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije.

Na kraju, ne može se poreći da je maestralno odigrao i Aleksandar Vučić. On preferira šah prije fudbala, a postavljanjem Ane Brnabić, potpuno je matirao opoziciju. Jednim potezom zagarantovao je da će se njegova riječ i dalje vrlo glasno čuti u vladi. Što je još važnije ućutkao je kritičare, jer će o svakoj, ružnoj na račun buduće premijerke, morati dvaput da razmisle.