Tema dana: Šta nas je to zahvatilo, u Srpskoj i više od 40 stepeni

19:07, 01.08.2017.
Thumbnail

Dok se mi u gradu pržimo na betonu, prže se i usjevi u poljima. Poljoprivrednici od Novog Grada do Bijeljine sabiraju gubitke zbog suše. Nije zvanično proglašena, ali u Ministarstvu poljoprivrede kažu da se već može govoriti o elementarnoj nepogodi.

Samo tri mjeseca nakon aprilskog mraza, toplotni udari se nižu jedan za drugim i uništavaju sve od voća do industrijskog bilja.

"Krompir je doživio šok na onim temperaturama od 40, bio je u fazi mirovanja kao da je uskladišten, poslije kiše je aktiviran, tako da neki gomolji počinju da rađaju. Što nam može desetkovati proizvodnju. Kiše nema na vidiku, od sredine ove sedmice najavljuju izuzetno visoke temperature, krompir je u fazi da je završio cvjetanje, pokorica mu je mlada, on bi u nekim normalnim uslovima trebao da radi još 30 dana, što bi daleko povećalo prinose u odnosu na sad", rekao je direktor PZ "Agrofarmer" Janja Mujo Bogaljević.

Tokom posljednjeg toplotnog talasa koji je zahvatio grad na Vrbasu, Gradska uprava je na glavnom gradskom trgu obezbijedila vodu za građane. Ovaj put, nismo bili te sreće. Širom Srpske, ako već nisu pobjegli na more, ljudi idu na rijeke, bazene, u kafane - ili sjede kući spuštenih roletni, čekajući da proguraju i ovaj ljetni dan.

Crveni meteoalarm, koji je svojevremeno važio za siguran predznak apokalipse, se često palio ovog ljeta širom Srpske. S obzirom na ono što nas čeka sljedećih dana, za današnjih 35 stepeni možemo reći da je čak ugodna temperatura.

"Ovo je već četvrti toplotni talas i najvjerovatnije je da će po sadašnjim sinoptičkim slikama biti i najizraženiji. U tim ekstremnim regionima gdje se obično javljaju visoke temperature, na jugu Hercegovine i naravno kod nas, na sjeveru u pojedinim mjestima, temperatura će preći 40 pa dostići i 42. Moguće je da u pojedinim mjestima to budu maksimalno izmjerene temperature ikada", rekao je Igor Kovačić, meteorolog.

Iako su vrućine tropske, stanje je redovno. I pored preporuka Ministarstva rada, mnogi rade u najgore doba - od podneva do tri popodne. Apeli ministra nažalost nemaju zakonsku snagu, pa manje savjesni poslodavci odluče da izlože svoje radnike užarenim temperaturama. Rokovi i prodajne cifre su, ipak, prioritet. Neki, doduše, imaju bolje uslove od drugih.

Srećom, još uvijek nema restrikcija vode, koje neminovno prate ovakve suše. Ali daleko od toga da smo ih sasvim izbjegli, jer nas ni zahlađenje, ni padavine, neće zahvatiti možda čak do sredine avgusta. Do tada, savjeti ljekara, kao i uvijek: pijte puno tečnosti, ne jedite jaku hranu, nosite šešire, tražite klimatizovane prostorije. I naravno, ne izlažite se otvorenom suncu kad je najjače. Što je za radni svijet lakše reći nego učiniti, dok poslodavac ili nemaština vise nad glavom.