Tema dana: Šta govori kandidatura lidera SDS-a?

19:37, 26.02.2018.
Thumbnail

Čestitke i tapšanje po ramenu su iza Vukote Govedarice, ali ne od političkih protivnika. Uspio je da se u vlastitoj stranci izbori sa starim SDS-ovim vukovima, dobije veliku podršku i zvanično postane kandidat za predsjednika Republike Srpske. Poslije sjednice Glavnog odbora SDS-a u Banjaluci, u tišini, u drugi plan su pali Mirko Šarović i Mićo Mićić. Iako nisu baš slovili za autsajdere, odlučili su da se povuku iz trke.

Sljedeći korak je da Govedarica i formalno dobije podršku za svoju kandidaturu i od drugih članica Saveza za promjene.  Iz drugog, vladajućeg političkog bloka stizale su ocjene da će prvom SDS-ovcu kandidatura da bude fin podatak u biografiji, da sigurno gubi izbore i da ima loš politički bekgraund. Prije dvadesetak dana Milorad Dodik je rekao da ga ne zanima eventualna kandidatura Govedarice za predsjednika Republike, jer za njega sigurno neće glasati. Ali, kako stvari trenutno stoje u vladajućoj koalciji svog kandidata za trku još ili nemaju ili ga ljubomorno kriju. Jasno i glasno je Vukota Govedrica rukovodstvu stranke, članovima, simpatizerima, ali i političkim protivnicima rekao da želi kandidaturu i da je spreman da ponese taj teret. Želja mu je uslišena, a upućeni kažu da ulog nije beznačajan i da je kandidaturom na kocku stavio sve što je imao, pa i funkciju predsjednika stranke.

"Vukota Govedarica je ostavio dojam prije svega poštenog i nekompromitovanog političara i to je, ajde da kažem, neka njegova prednost. Mogu neki da mu spočitaju političko neiskustvo, međutim on je 12 godina u visokoj politici, 12 godina šef poslaničkog kluba SDS-a, tako da neka eventualna zamjerka na godine i političko neiskustvo apsolutno ne stoji", smatra novinar Darko Momić.

Veliki znak pitanja visi iznad vladajuće koalicije - šta li oni čekaju sa imenom kandidata za predsjednika i koja imena su u igri? Kome bi eventualno mogla pripasti ta čast, za sada, mudro ćute i odluku bar zvanično prepuštaju stranačkim i koalicionim organima. Prvi čovjek DNS-a ne odustaje od namjere stranke da imaju svog kandidata. Iako sam, kako je sinoć rekao u ATV-ovoj emisiji "1 na 1", nije zainteresovan da zasjedne za kormilo Republike, među prvacima stranke ima onih koji su dorasli toj funkciji, smatra Pavić.

Na pitanje šta bi trebalo da se dogodi ili nedogodi da DNS ima svog kandidata za predsjednika RS, Pavić odgovara da se treba dogoditi da se ne dogovorimo sa koalicionim partnerima. Na pitanje ko bi iz DNS-a mogao da bude kandidat za predsjednika Republike Srpske odgovara da imaju dosta kandidata i da ne želi da licitira njihovim imenima.

"Najrealiniji scenario je da će se Milorad Dodik i Marko Pavić na kraju već nagoditi, i to mnogo ranije nego što su planirali. Pregovaračku poziciju DNS-a ne treba potcijeniti pa insistiranje da dobiju podršku partnera da uđu u trku za Palatu samo rijetke iznenađuje", kaže Darko Momić.

Prije nekoliko dana Nedeljko Čubrilović je poručio da nema ambiciju da se kandiduje. U međuvremenu, Milorad Dodik je objelodanio kandidaturu za srpskog člana Predsjedništva BiH. Ali, jednačina sa bezbroj nepoznatih je kandidat za predsjednika kojeg bi mogao da predloži SNSD. Zvanična verzija priče je već poznata. U onoj nezvaničnoj, u igri su čak i nestranačka imena, od kojih bi jedno, ako se priča obistini, moglo da bude pravo iznenađenje, a za koje su u SNSD-u sigurni da može lako da oduva protivkandidate. Još samo da ga jasno i glasno saopšte javnosti kojoj znatiželja ne da mira.