Tema dana: Profit umjesto kataklizme- šta su efekti SSP-a?

19:55, 20.12.2017.
Thumbnail

Spasa nam nema, propašćemo zbog zbog SSP-a, galamile su dežurne bundžije iz poljoprivrednih udruženja.Još glasniji su bili političari najavljujući da ćemo u budžetu izgubiti stotine miliona maraka prihoda zbog ukidanja carina Hrvatskoj.

Čak smo tražili od Njemačke da nam namiri štete, a na kraju kad smo podvukli crtu ispalo je da mi treba da pomognemo njima.
Naglo su nam skočili prihodi od carina što je kako kažu u Upravi za indirektno oporezivanje potpuno neočekivano, s obzirom na prognoze. Zaradili smo i na uvozu i na izvozu, a oni koji su najavljivali da će propasti na kraju su proizveli više.

"Svakako je da su određene aktivnosti po pitanju Evropske unije i SSP-a dale razultat u pogledu izvoza mlijeka prije svega u Hrvatsku, jer mi izvozimo mlijeko oko 90 procenata u dvije države to su Hrvatska i Crna Gora, a uvozimo oko devet- deset procenata iz dvije države to su Srbija i Njemačka", navodi Slavko Stevanović, Privredna komora RS.

"Postigli smo jednu vrstu ravnoteže čak bi rekao da možda posebno mlijeka imamo veći izvoz i mnogo više mlijeka izvozimo nego što uvozimo", izjavio je Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Mljekari su bili najveći protivnici SSP-a tvrdeći da će ih uništiti roba iz Evropske unije. Na kraju su samo zaradili, a čak se nisu ostvarile ni prognoze stručnjaka Svjetske banke. Oni su sračunali da će država na carinama izgubiti oko 50 miliona, a računica pokazuje minus samo na robi iz Hrvatske, dok smo sve nadoknadili u razmjeni sa ostalim zemljama unije zbog rasta robne razmjene. Analize pokazuju da oni koji su očekivali krizu danas proizvode još više.

"Nismo doživjeli onaj udar na poljoprivredni sektor kao što se očekivalo i to je možda najbolja vijest. Pred nama je bilo mnogo strahovanja da će posebno sektor mljekarstva i sektor mesne industrije, ali i neki drugi sektori voća i povrća doživjeti veliki udar", navodi Šarović.

"Pa 2017. godina u poređenju sa 2016. moramo reći da je ova godina dosta uspješnija. Jer su ekonomski povrtlari mnogo bolje prošli nego 2016. godine", kaže Brane Mastalo, predsjednik Udruženja povrtlara RS.
Ipak, poljoprivrednici i dalje traže pomoć države jer nisu konkurenti, iako izvoze viškove na evropsko tržište. Uprkos konkurenciji, SSP-a je omogućio izvoz mlijeka, voća, povrća, a i piletina uskoro treba da dobije zeleno svjetlo.

Sporazum predviđa i uvođenje reda u sistem kontrole državne pomoći što bi trebalo da spriječi korupciju i favorizovanje pojedinaca.

"Odredbe sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju omogućavaju preduzećima iz Bosne i Hercegovine da se poslovno nastanjuju na teritoriji unije pod ne manje povoljnim uslovima koja vrijede za preduzeća u Uniji i da se takmiče u postupcima javnih nabavki u uniji. Zahvaljujući sporazumu imamo i oopremljene laboratorije za kontrolu genetski modifikovanih namirnica", izjavila je Marina Kavaz-Siručić, portparol Direkcije za evropske integracije BiH.

Sve to je ostalo u drugom planu, jer se nije ni moglo čuti od svađe i međusobnih optužbi, kada se početkom godine u priču oko SSP- uvukla politika.Danas o tome niko ne govori, a ućutala su se i uvijek glasna poljoprivrdna udruženja.

Iako su najavljivali tragičan kraj domaće proizvodnje tražeći od poreskih obveznika još koju marku, iz svega su čini se izašli kao pobjedinici. Uzalud ih opozicija ovih dana poziva da se bune zbog akciza, jer se njihov glas ne čuje. Čak se ni zbog budžeta nisu oglasili iako im Vlada nije dala ništa od onoga što godinama traže.