Tema dana: Otkud divlji zapad u Banjaluci?

20:26, 04.10.2017.
Thumbnail

Sa bombom pod autom, tačnije njih četiri - klasični mafijaški obračun je stigao i u Banjaluku. I to je vrh ledenog brijega.

Samo u protekle dvije sedmice, jedan mladić je izboden, dvojica pretučeni, a i jedan vlasnik kafane je isprebijan pred sopstvenim lokalom. Srećom, nije bilo žrtava. Sve je kulminiralo bombaškim napadom, uz utjehu da nije u pitanju terorizam. Osumnjičeni su ekspresno uhapšeni, ali pitanje je - dokle će se takve stvari dešavati? Za ministra nema dileme, velik grad, kako velikodušno opisuje Banjaluku, donosi i veliku stopu kriminala.

" Svakako da su to stvari koje izazivaju uznemirenost javnosti i nisu nam potrebne, da se dešavaju u gradu Banjaluci. Ali, grad Banjaluka s obzirom na broj stanovnika kao i svi drugi gradovi u okruženju ima broj lica koji su skloni kriminalnim radnjama i svoje međusobne sukobe rješavaju na ovaj način, ne prezajući da ugroze i druge građane i prolaznike koji se zateknu na takvim mjestima. Naš posao je da ih pronađemo i sankcionišemo", izjavio je Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS.

Javnost je i pored umirujućih poruka i te kako uznemirena. Slučajevi auto-bombi se u Banjaluci dese jednom u nekoliko godina, i uvijek su povod za čaršijske priče koje ne staju mjesecima. Neki Banjalučani  sa kojima smo razgovarali kažu da su zabrinuti, dok drugi nude rješenja.

-Osjećam se bezbjedno, nije neki veliki problem, treba više da policije bude, jednostavno.

-Nije sigurno nigdje hodati. Juče ono je bila katastrofa. To je bilo kod Vrbasa, taj momak, bila je moja komšinica, priča da je bilo užasno.

- Ja lično mislim da su to neki pojedinačni ekscesi koji su izazvani zbog nekih nesporazuma. Ne može policija na sve stići, ali ima stvari na koje može, utisci su anketiranih građana.

I struka tvrdi da nema mjesta panici i da se, uprkos događajima koji su uzbunili javnost, ne može govoriti o nekoj ozbiljnoj, bezbjednosnoj prijetnji. Kažu da je, u nekim nasumičnim i iznenađujućim slučajevima, poput onog koji je potresao Las Vegas, jednostavno nemoguće odgovoriti na bezbjednosne izazove. Ipak, to ne bi smjelo da sprječava građane da drže nadležne u pripravnosti.

"Građani imaju pravo i oštrije da reaguju, da prozivaju nadležne organe, da ih stalno, stalno podstiču da im moraju obezbijediti apsolutni ili visok stepen bezbjednosti", rekao je Mile Matijević sa Univerziteta  za poslovne studije - Fakultet pravnih nauka.

Velika je sreća da u eskalaciji nasilja koja potresa Banjaluku proteklih sedmica - niko nije umro. Ipak, pretučenih je bilo, teško povrijeđenih takođe, oštećene imovine napretek. Dovoljno da se stavi prst na čelo.