Tema dana: Od protesta do političkih tenzija - šta se dešava u FBiH

20:41, 02.03.2018.
Thumbnail

Još od decembra 2013. godine, kada je cijeli region obišla slika ispred federalne Vlade, kada su poljoprivrednici jajima gađali zgradu, svaki protest bilo da se radilo o borcima, nezadovoljnim radnicim ili nekom trećem, prošao je i te kako zapaženo.

Posljednji u nizu protesta razbuktalo je nezadovoljstvo demobilisanih boraca koji su blokadom puteva pokazali da nagomilani bijes neće lako splasnuti. Činilo da je situacija u jednom momentu na ivici eskalacije i da bi još jednom mogla izmaći kontroli, a pravo je pitanje da li zapravo oni koji bi je trebali riješiti u Federaciji, drže sve konce u svojim rukama.

U trenucima dok je na svim prilazima većim gradovima u Federaciji napetost dostizala svoj vrhunac, federalni premijer je uspio da razljuti masu. Poručio je da neko kreira haos u Federaciji, dok su nezadovljni borci očekivali rješenje i odgovor da li će njihovi zahtjevi biti uvaženi. Fadil Novalić koji dolazi iz SDA, gdje se problemi, ostavke, žuti i crveni kartoni, smjenjuju iz sata u sat, zajedno sa ministrima je, očigledno, navukao gnijev naroda.

Ako je samo malo skrenuo pogled, Novalić je više od dvjesto puta u Sarajevu morao vidjeti kakvu mu poruku šalju demobilisani borci. Sliku ispred Vlade, punih devet mjeseci neki mogu smatrati ruglom, ali oni koji su je kreirali, kažu da je to ustvari jedini način da privuku pažnju. Ni na minus dvadeset, a ni +40 to im nije pošlo za rukom.

"Evo, 28. smo pokusali malo radikalnije, i vjerujte, ljudi su na -20 izašli, premrzli se, otisli su kući, sada se javljaju, hoće da se vrate. Poslali smo im sve, na koji zakon mogu da se oslone, gdje da nađu pare, međutim ništa, samo je trebalo parlament da se zakaže", rekao je demobilasni borac Ramiz Velic.

Dok policija prati situaciju, najveće žarište ostalo je u Tuzli. Tamošnji borci ne odustaju, a sliku sa terena prati nimalo idiličan raspored političkih partija u Federaciji, gdje se svako bavi svojim problemima. SDA pokušava da zaustavi unutarstranački raskol, dok je HDZ-e zahvalan uglavnom onima, koji imaju sluha za izmjene Izbornog zakona.

"Svi ovi problemi o kojima govorite, pitanje nezadovljne boračke populacije i njihovih vrlo legitimnih zahtjeva, barem onog dijela koji govori o onom javnom, publikovanju ili objavljivanju boračkog registra, kao na kraju krajeva i čitava priča oko reforme Izbornog zakona su bile prisutne već neko vrijeme samo što one naravno svoju kulminaciju doživljavaju u ovom periodu kada kod zvanično pod znacima navoda počinje kampanja", rekao je analitičar Adnan Huskić.

A da je kampanja uveliko počela, lideri se trude da pokažu na svakom koraku. Svečanost povodom 1.mart, koji u Federaciji slave kao Dan državnosti. Dragan ČoviĆ je iskoristio da govori o izbornom zakonu, a Bakir Izetbegović mu je nedugo nakon toga poručio da mu je taj dio govora bio nepotreban. Suvišna ili ne, ali nadomak Mostara je istaknuta najveća zastava BiH, ali ni to nije riješilo probleme nezadovoljnih boraca pred kojima je jos jedna besana noć.

Juče je lider SDA poručio da se mora naći način da se pomogne demobilisanim borcima. Ne razmišljajući pritom kako bi se uopšte pronašlo dovoljno ruku da se izglasaju zakoni, koji bi obezbijedili bolji položaj te populacije. Federalni parlament ionako više ne radi nego što radi, a sjednice su i prije godinu dana ličile na prediziborno vrijeme. Demobilisani borci su rekli da ne odustaju, a da su mislili ozbiljno pokazuje i današnja slika sa nekoliko putnih pravaca, koje vozači svakako treba da zaobiđu.