Tema dana: Može li iko da bude zadovoljan budžetom?

19:35, 01.12.2017.
Thumbnail

O budžetu opet po hitnom postupku, pa ko je jamio- jamio. Oni koji su se uzdali u drugo poluvrijeme pregovora i to naredne sedmice, juče je dočekao hladan tuš.

O raspodjeli budžeta, većina je završena u Vladi. Kome se, na kraju smrklo, a kome je svanulo nije baš najjasnije, jer su od konsultacija do konsultacija svi, barem kada je budžet u pitanju, mijenjali raspoloženje.
Od sindikalaca, svakako, i ovaj put crveno svjetlo. Prvi, na listi njihovih prioriteta, povećanje najniže plate, ostao je da lebdi u vazduhu, pa nije ni čudno što usvajanje prijedloga budžeta, baš oni najoštrije osuđuju. Ali se nadaju, a imaju i obećanje da će se o tome do Parlamenta još pričati.

"Mislim da Vlada jos uvijek može da djeluje i pozivam Vladu RS da u skladu sa zakonskim obavezma obavi razgovore sa korisnicima budzeta i svaka vrsta dogovora koja implicira izmjene stavke u budžetu može da se dogodi",rekla je Ranka Mišić, predsjednik Saveza sindikata RS.

Najkraću slamku su, po svemu sudeći, izvukli borci. Iako bi penzije za 3000 boraca preko 65 godina starosti, budžet opteretio za svega osam miliona, od toga, ovaj put ništa. Nešto više su u raspodjeli kolača dobile porodice poginulih, ne zato što je budžet veći, već što je prirodni odliv učino svoje.

Svoje sada čekaju i poslodavci, koji su, itekako optimistični i uzdaju se ni manje ni više, već u obećanja iz Vlade. A obećano im je da će troškovi naknada i doprinosa za trudnice, u neko dogledno vrijeme, sa leđa poslodavaca, preći na leđa Republike. Dogledno vrijeme, odnosno do 2020. godine. Svim sadašnjim i budućim trudnicama, to vjerovatno ne znači ništa, jer bi u naredne tri godine, povelik broj njih svakako mogao da završi na birou. Poslodavcima je, zato, izgleda, dovoljno bilo i obećanje.

"Očekujemo da faktički iduće godine kroz rad sa ovom Vladom pripremimo neke projekte koje bi trebalo da ostvarimo sa nekom budućom. Ono što je nama u načelu bitno je da smo dogovorili kako doći do smanjivanja oporezivanja rada, te refundacije tudničkih bolovanja", navodi Saša Trivić, Unija udruženja poslodavaca RS.

Da nije sve tako crno, već barem, eto, vuče na sivo, pokazuje to da je usaglašen novi Zakon o doprinosima, pa bi naknade za nezaposlene, ukoliko dobije zeleno svjetlo, mogle da budu veće. Veće će biti i penzije, ali ne za 4 odsto, koliko je tražio prvi penzioner Srpske, već za onomad obećanih 2 odsto.

Malo čime mogu da se pohvale i poljoprivrednici. Umjesto traženih 6 odsto budžeta, dobili su nulu. Da li je pozitivna ili negativna, ne zna se, jer su se poljoprivrednici itekako utišali. I tako u krug. Po svemu sudeći, i ovaj put ćemo dobiti hitno usvojeni budžet, kojim niko neće biti zadovoljan. Ali brzo prođe i tih dvanaest mjeseci, pa oni koji nisu ove, možda jame naredne godine. Ili istrguju i izlobiraju do Parlamenta. Tamo oko Nove godine. Jer i oni koji se još više naljute, u januaru, oko praznika na ljutnju zaborave.