Tema dana: Kuda voze Željeznice Srpske?

19:18, 11.08.2017.
Thumbnail

Prvi na spisku za otkaz naći će se radnici koji su zaposleni na određeno vrijeme i pripravnici, kojih je ukupno 65, najvažnija je to vijest koja danas stiže iz Željeznica. Kada joj se doda ona o namjeri direktora da povećaju sebi plate, što je premijerka oštro kritikovala, jesno je kakva je situacija u preduzeću. A sve je jasnija, čini se, i situacija između koalicionih partnera. Više u Temi dana - Jelena Grahovac.

Željeznice RS su nepresušan izvor tema i priča i na plus 40. Kod njih se uvijek nešto krčka na laganoj vatri za putnika namjernika i slučajnog gosta. Običnom gledaocu možda se čini da tu mjesecima nema ništa novo. Ali, restrukturisanje i otpuštanje viška od čak 500 radnika do kraja godine je tema broj 1 među željezničarima. Međutim, poslije protesta proljetos, i oni su se ućutali. Tek s vremena na vrijeme zakukaju o sistematizaciji u nekoj od radionica ili željezničkih čvorišta.

Ovih dana najglasniji su bili zbog pokušaja uprave da ispod žita poveća plate za rukovodioce, iako grcaju u gubicima. Naš prilog stao je na put toj namjeri, pa je i premijerka rekla - ni slučajno. Onda zakukaju prijedorski željezničari, kažu - njih 25 je na listi za odstrel. I danas informacija o još jednom kontingentu željezničara- njih 65 sa ugovorima na određeno i pripravnika koji će biti prvi bačeni u vodu.

Ima li iko - od Vlade, resornog ministarstva, Uprave Željeznica RS, sindikata, njih sedam - da nam nešto novo saopšti, ideju ili plan šta su naumili sa radnicima i javnim preduzećem do kraja godine?

"Još uvijek nemamo potpunu informaciju. Rađena je sistematizacija koja ponovo, po nama, nije urađena kako treba, već je urađena po imenu i prezimenu. Mi smo dali na to primjedbu da se ne slažemo sa takvom sitematizacijom i tražimo da se uradi konačno sistematizacija po stvarnim potrebama. Jedino na takav način se može znati tačno koliko treba radnika na Željeznici i koliko će ih ostati", kaže Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata ŽRS.

Sredina avgusta nije najbolje vrijeme za velike odluke, rezove, planove. U toku su pregovori sa Svjetskom bankom koji će trajati do septembra. Tim u Ministarstvu saobraćaja mozga nad ""lex specialisom" za radnike Željeznica, a Uprava i sindikati rade na kriterijumima za otpuštanje i penzionisanje, to smo ispod žita saznali sa Trga Republike.

I tamo je zatišje. Resorni ministar Neđo Trninić je na godišnjem odmoru. Generalni direktor Dragan Savanović je cijeli dan imao isplanirane sastanke, i to ne u centrali u Doboju, rekli su nam njegovi saradnici, već možda i u Banjaluci, ali to nam nisu mogli otkriti. Naše pozive i poruke ignoriše drugi dan za redom. Prije 10 dana, kada se hvalio uvođenjem talgo voza, nije imao kud, pa je odgovarao na novinarska pitanja.

"Upravo razgovaramo oko finansijske, vlasničke konsolidacije, to su teme o kojima ćemo razgovarati sa predstavnicima Svjetske banke ovih dana i ove godine", rekao je tada Dragan Savanović, generalni direktor ŽRS.

Informacija da su Željeznice prvih šest mjeseci poslovale sa gubitkom od šest miliona maraka nikoga više ne potresa. Pa ni Vladu, koja ne zasjeda u punom sastavu. Atmosferu za ovalnim stolom rashladili su, čini se, ponovo zahladnjeli koalicioni odnosi, možda baš zbog Željeznica i pokušaja Uprave da poveća plate rukovodiocima.

Troje DNS-ovih ministara, Neđo Trninić, Dane Malešević i Lejla Rešić, slučajno ili ne, na posljednje dvije sjednice nisu viđeni za stolom. Željezničari neka uživaju još koji dan u sportskim igrama u preduzeću. U tom će i septembar. Tada će se znati rezultati pregovora sa Svjetskom bankom. Tu negdje će na repertoar u Narodnu skupštinu doći nacrt "lex specialisa" o Željeznicama.

Valjda će se pojaviti i konačan spisak viška radnika, pa da željezničari znaju na čemu su. Oni koje omane spisak, možda, u znak podrške, organizuju i kakav protest. U Skupštini će biti rasprave o Lex specialisu, a možda i neće. Podrška većine neće izostati, a tamo 30. ili 31. decembra sve će biti gotovo. Prvog januara biće novi dan i, valjda, nova nafaka za Željeznice.