Tema dana: Koliko bi SNSD trebalo da se pozabavi sobom?

19:14, 28.07.2017.
Thumbnail

Ako je nekom čudno što u Prnjavoru i Tesliću gleda osnivanje paralelnog SNSD-a, neka se sjeti da su članovi ove stranke nedavno na Sokocu sami protiv sebe organizovali proteste.

Tako se predratni skeč top liste nadrealista "štrajk vlasti" polako ostvaruje, jer stranačke diple u koje je nekad duvao samo jedan čovjek, danas puštaju desetine različitih zvukove.

Ne čuje se neka nova politika pa da kažemo da se stranka demokratizuje jer se uglavnom odlazi iz ličnih interesa koje niko i ne pokušava da sakrije. I sama stranka priznala je da joj jedni odbornici odlaze zbog biznisa i građevinskih dozvola, dok drugi traže na primjer lovišta u zamjenu za povratak u stranku. Svojevremeno se i potpredsjednik SNSD-a bunio zbog šumskog gazdinstva, iako se danas opet kune u stančko jedinstvo.

"Nisam se ja borio ni za kakvo gazdinstva ja sam se borio za primjenu zakona. Mene gazdinstva interesuju samo jeli primjena zakona. Mi smo najorganizovanija i najjača politička parija. Naravno, kao velika stranka u njoj ima različitih procesa ali kao što vidite iz nje niko ne odlazi", rekao je potpredsjednik SNSD-a Nikola Špirić.

"Ja jesam član, ali sam izašao iz Kluba poslanika SNSD-a nezadovoljan politikom vrha SNSD-a u Bijeljini", rekao je član Predsjedništva SNSD-a i član GO SNSD Bijeljica Vojin Mitrović.

Dok jedni izlaze iz odbornićkih a drugih iz poslanićkih klubova na površinu polako isplivavaju želje koje stranka sve teže uspjeva da obuzda. Vojin Mitrović tražio je smjenu šefa bijeljinskog SNSD-a u zamjenu za podršku prodaji rudnika Ljubija. Sad kada je sve to propalo i dalje ima iste zahtjeve ali ne otkriva šta će da uradi ako od Milorada Dodika ne dobije ono što traži.

"Druga varijanta o kojoj neću sad da pričati ne vodi osnovanju nove partije, vodi nečemu drugom ali mislim da to nije dobro ni za predsjednika Dodika ni za mene ni za partiju. Ako su oni zadovolni sa ovakvim rezultatima i rezultatima vrha stranke gdje u svakom trenutku rejting stranke pada gdje Gradski odbor Bijeljina daje preporuke za zapošljavanje određenih članova iz drugih partija ja ne vidim čemu to vodi. Ljudi koji su izvorno u SNSD-u su totalno nezadovoljni i zapostavljeni", rekao je Mitrović.

Osim bijeljinskog, sokolačkog, prnjavorskog, teslićkog i nikad oporavljenog dobojskog SNSD-a, ne treba zaboraviti da u Zvorniku Zoran Stevanović još uvijek čeka rješavanje svog pitanja. Trenutno
primjenjuje nekadašju taktiku Igora Radojičića, pa se od blokade računa Alumine javno ne oglašava.

Ipak ne treba zaboraviti da on sa sobom vodi možda i najveći armiju glasača koji bi svakako mogli umanjiti snagu SNSD-a. Kad se sabere sve ono što se oduzme djeluje da stanje u najvećoj stranci izmiče kontroli ali oni koji dugo prate političke prilike ipak vjeruju da će majstor brzih imporvizacija na kraju izaći kao pobjednik.

"Kao što se dešavalo u prošlosti u SNSD-u kada su postojali krupniji interesi vidjeli smo da su riješili takve situacije ili bar za javnost su ih riješili da li su u potpunosti ne znamo, tako da mislim da će i ove razmjerice na lokalu riješiti jer su dovoljno jaki i čvrsti za razliku od nekih drugih stranaka", rekao je novinar Vladimir Šušak.

Ne treba zaboraviti da se ista priča ponavlja i opoziciji koja se od izbora 2014. intenzivno raspada. Ipak, mnogi kažu da se takva slika u SNSD-u nikada nije mogla vidjeti iako vrh stranke i dalje poriče da ima problema.

Ako unutar SNSD-a ne uspiju da se pomire uvijek mogu preći u DNS što je očigledno za članove vladajuće stranke odavno olakšavajuća okolnost jer je princip koji zagovara stranka Marka Pavića, jedini koji je preživio sve ove godine i sve moguće kombinatorike za osvajanje vlasti.