Tema dana: Koja je pozadina diplomatsкog rata između Beograda i Skoplja

Autor Natasa Novakovic, ATV

Objavljeno: 20:27, 22.08.2017

Mi smo, izgleda, bili budale, kada smo udarili šamar braći Grcima i prihvatili Makedoniju, dok je čitav svijet naziva bivšom jugoslovenskom republikom – vrlo iskreno je Ivica Dačić, još početkom mjeseca najavio ono, što je prošlog vikenda, izgledalo kao početak rata, bar onog diplomatskog.

Potpuno prazna Ambasada Srbije u Makedoniji, svjedok je da su odnosi dvije zemlje, otkako je na čelo Makedonije, na krilima albanskih stranaka, stao Zoran Zaev, dovoljno loši, da je ponovo postalo problem ono što se godinama praštalo Nikoli Gruevskom.

“Interesantno je da je ono što je poprilično zbunjujuće je to je da je neka partija kao što je VMRO postala bitan saveznik Srbije iako su te snage priznale Kosovo a ni srpske Vladike nisu se nešto proslavile”, rekao je Zoran Panović novinar lista “Danas”.

A nije ni da je sa Gruevskim sve išlo glatko. Pamti se 2015. kada je Srbija na novoizgradjenom koridoru, stavila tablu sa oznakom Bivša Jugoslovenska Republika Makedonija. Tada je srpska ambasadorka dobila demarš, a Dačić ponovo odgovarao u stilu, “Ko prizna Kosovo, nema razlog da se ljuti”.

Ipak povući sav peresonal iz zemlje i ostaviti sunarodnike bez ikakve zaštite u stranoj zemlji kada hiljade preko nje hodočaste do ljetnih destinacija, posebno je radikalan potez, slažu se i diplomate. Toliko da se nije upražnjavao ni prema zemljama koje su bombardovale Srbiju ili priznale Kosovo.

“Ono što ovdje jeste čudno ovakvi potezi su drastični, to je jedan drastični potez koji je sasvim u skladu sa bečkim konvencijama. U svojoj praksi ja sam imao kada su države EU priznale Kosovo mi smo bili povučeni iz zemalja Zevrope, ali samo ambasadori, dok je ambasada nastavila da funkcioniše”, rekao je direktor agencije Beta i bivši ambasador Srbije u Parizu Radomir Diklić.

Vučićevo saopštenje da diplomate povlače jer je Makedonija veoma ofanzivno djelovala protiv Srbije – stručnjaci su preveli kao: “radnike srpske ambasade su pratili, prisluškivali, nekima čak i otvoreno prijetili”. Istu stvar rade i većina zapadnih zemalja.

Angela Merkel nije povlačila diplomate, nakon što je postalo jasno da joj je administracija Baraka Obame prisluškivala telefon. Zbog toga je, vjerovatnija teza da je prazna ambasada odgovor Beograda, na najavu Skoplja da će, iako je Zaev prije dva mjeseca rekao suprotno, ipak pokrenuti pitanje ulaska Kosova u UNESCO.
Scop

“Oni treba da shvate da mi to sve znamo, da ćemo mi da se bolje organizujemo i tada ćemo se mi sa njima dogovoriti, sa Makedoncima. Oćemo li da vodimo specijalne ratove ili ćemo da se manemo toga i imamo dobrosusedske odnose”, rekao je ministar Dačić.

Specijalni ratovi uključuju i mogućnost promjene stava Srbije o pitanju imena Makedonije. Za desetak dana, dok se povučene diplomate ponovo smjeste u Skoplju, sve će biti mnogo jasnije poručio je Aleksandar Vučić. Do tada, baš kao u pjesmi “sekoja svoja borba”.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone