Tema dana: Ko šta dobija ili gubi sa trećim blokom?

21:34, 20.02.2018.
Thumbnail

Nova politicka alternativa u Srpskoj, kodnog naziva “Treći blok”, uz već otrcane fraze mosta između dva suprotstavljena bloka, opasno prijeti da bude nešto, ali za sada niko ne zna šta.

Po pravilu - DNS, kao ključna karika i vječna udavača, odlučuje o svemu i  u slučaju da se udruži sa PDP-om i NDP-om  po svemu sudeći, ostavlja na cjedilu SDS koji će, u tom slučaju, pred izbore u Savezu za promjene morati sam sa sobom da pravi saveze.

Ako DNS u posljednji tren, ipak, odustane od čačkanja sa strane  i, što je izvjesnije, ostane u starom jatu, priča o “trećem bloku” ostaće samo probni balon i instrument za predizborno pregovaranje.

"Tu je počelo dosta, rekla bih, igara – puštanja u eter različitih informacija, jednim dijelom da bi se istetstirala javnost, da bi se vidjelo na koji način bi potencijalni glasači reagovali na jednu takvu vrstu mogućnosti – a sa druge strane dovoljno vremena ste uzeli da, jednostavno pripremite biračko tijelo i na takvu vrstu mogućnosti. Ja bih, znači, isto tako i taj neki novi 'Treći blok' posmatrala upravo u toj sferi spekulativnog", kazala je politički analitičar Tanja Topić.

"Hipotetički 'Treći blok', sam po sebi, ako bi se i formirao od ove tri stranke – ne bi mogao sam da formira vlast, to treba da bude potpuno jasno. Dakle, morao bi onda, nakon izbora taj navodni 'Treći blok' da se odluči da će da se prikloni SNSD-u, ili SDS-u, zavisno od izbornog rezultata", kazao je Žarko Marković, urednik “Monda”.

Kako se izbori bliže, maske će vjerovatno padati. Možda po uzoru baš na DNS i Stranku napredne Srpske koji su prije četiri godine, doduše, samo za kratko, činili baš jedan takav treći blok. Ili možda na Nenada Stevandića, koji je među prvima pokušao da bude negdje između, prije nego sto je, kako neki kažu, postao veći katolik od pape, odnosno veći Dodik od Dodika.

"Nenad Stevandić, odnosno Ujedinjena Srpska pojavila se pred lokalne izbore i, na neki  način, igrali su ulogu te sredine, odnosno nekog Pijemonta – ili možda stranke koja bi trebala da pomiri te zavađene blokove. Međutim, mi vidimo na koji način se ponaša Ujedinjena Srpska", kazao je Marković.

Ako DNS ipak prelomi – mnogi računaju da bi SNSD bi upravo Stevandića iskoristio kao keca iz rukava za izbore. A koliko zapravo, u ovom slučaju previše tolerantna, opozicija može vjerovati DNS-u  u praksi se pokazalo nebrojeno mnogo puta. U vrijeme kad je “padala” Ljubija, Marku Paviću i Draganu Čaviću grljenje nije bilo strano. A onda, samo sedam dana kasnije, kad je u parlamentu trebalo raspravljati o povjerenju Vladi, pošto im je DNS okrenuo leđa – na kraju nije izglasan ni dnevni red.

"DNS je toga svjestan i naravno da koristi tu mogućnost, rekla bih 'ucjenjivački potencijal' kojim može jednostavno priprijetiti starijem i većem bratu u koaliciji, kada zagusti i kada želi postići neke određene političke ciljeve. Sasvim je sigurno da je ovdje riječ o klasičnoj matematici. Ovdje nema ljubavi ni po ideološkoj, principijelnoj, programskoj ili nekoj drugoj orjentaciji, kada je riječ i o najjačem opozicionom bloku unutar RS-a", izjavila je Topićeva.

Ako se “trećeblokovci” ipak udruže  problem sa nazivom komplikuje već formirana stranka “Treći blok” štrajkača glađu Njegoša Tomića,  tako da će zagovornici trećeg puta svoju koaliciju vjerovatno morati nazvati “Treći blok, prvi” ili “Treći blok 1990” ili, ako baš budu uporni  možda i Njegoš Tomić bude prinuđen da promijeni ime partije u “Izvorni treći blok”. A možda i pred izbore bude posla i za osnovni sud  ili se svi utope i jedan “Ujedinjeni treći blok”.