Tema dana: Ko je kriv kad čovjek nastrada od psa?

19:17, 07.08.2017.
Thumbnail

Banjaluka posljednjih dana bruji o, uslovno rečeno, "psećim" temama. Ne, nisu u pitanju ni pasji život ni pasje vrućine, nego, bukvalno, kućni ljubimci.

Dok se prije sedam dana sve tragično završilo po haskija koji je uskočio u fontanu i uginuo,  ovaj put je situacija kudikamo ozbiljnija, jer je nastradao čovjek. U nezapamćenom slučaju, psi su preskočili ogradu i ugrizli muškarca koji je, nažalost, preminuo. Ko je kriv, a ko nadležan, i ko će odgovarati?

"Grad reaguje po prijavama, ali ne može sam. Građani, pogotovo oni koji drže životinje, koji su kljubitelji životinja takođe moraju da vode računa o tome, zbog sebe, svojih ljubimaca, ali i drugih sugrađana", rekao je Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke.

Neodgovornost vlasnika  došla je glave 61-godišnjaku iz Banjaluke. O tome koliko su dva "azijata" bila opasna, dovoljno govori činjenica da veterinar koji je prije nekoliko dana trebalo da ih vakciniše protiv bjesnila to nije učinio - jer se prepao. I javnost je, nakon priče kakvu Banjaluka ne pamti, s pravom prepadnuta i, vjerovatno, svjesna da je ona otvorila još neka pitanja - koliko smo, u nekoj vrsti pomodarstva u koju se pretvara držanje kućnih ljubimaca, spremni da poštujemo pravila i budemo odgovorni.

"Psi koji se drže u individualnim stambenim objektima, ta dvorišta moraju biti obezbijeđena ogradom. Nije propisana visina ograde, ali piše da mora biti dovoljno visoka da spriječava pse da mogu da izađu iz dvorišta. Ako ne postoji ta ograda psi se moraju nalaziti u boksu, ili moraju biti svezani", rekao je Petar Miljić, komunalni policajac - koordinator.

Dobermani, staford terijeri, mastifi -od kućnog ljubimca mogu da se pretvore u opasne pse. Zahvaljujući zakonskoj nedorečenosti - koja tačno ne definiše "opasne pse" - ali i pojedinim vlasnicima koji se ne staraju o svojim ljubimcima kako bi trebalo, dolazi do tragedija. A po pravnim definicijama, opasan pas je isto kao i vatreno oružje - odgovornost vlasnika.

"Ako se ta sorta tretira kao opasna sorta, onda se radi o opasnoj stvari. Šta to podrazumijeva? To podrazumijeva da vlasnik odgovara za sve ukupne okolnosti vezane za svog kućnog ljubimca", kazao je advokat Željko Bubić.

Na lutalice se mnogo češće motri kao na potencijalno opasne, ali komunalci kažu da se u velikoj većini prijava obistini ona - "u strahu su velike oči", jer se ulični psi uglavnom ponašaju po poslovici da pas koji laje ne ujeda. Udruženja za zaštitu životinja kažu da nije rješenje ubiti psa, ali i da vlasnici moraju da shvate - nijedan pas nije igračka, a kamoli neki "kapitalac" koji jede po nekoliko kilograma mesa dnevno.

"Ne rješava stvar metak. Ne rješava stvar eutanazija. Stvar se rješava u preventivi. U markiranju situacije na terenu. Mi nemamo popis stanovnika koliko imamo, a kamoli da imamo popis koliko imamo pasa i unutar toga koliko imamo vrsta koje su navedene kao potencijalno opasne pasmine pasa", rekao je Dragomir Mijić, predsjednik Društva za zaštitu životinja "Noa".

Štagod da je razlog zbog kojeg su se dva azijata pretvorila u zvijeri, napad na čovjeka je korak nakon kojeg nema povratka. Oni su u karantinu, i pitanje je dana kada će biti uspavani. Baš kao i prije dvije sedmice, kada je ustrijeljen medvjed u Rekavicama kod Banjaluke, i ovaj put će ljudsku grešku platiti životinja. Što nije nikakva utjeha za porodicu koja je ostala bez oca, jer je ovog puta, ljudsku grešku platio i čovjek.