Tema dana: Kako je vlast u izbornoj godini začepila sve rupe?

21:23, 27.02.2018.
Thumbnail

Na brodu koji je do juče tonuo, ako je suditi prema zadovoljnim tonovima koje proizvodi većina socijalnih partnera, manje-više sve rupe su začepljene.

Da li od MMF-ovih para, akciza ili kredita, vlast u Srpskoj uplovila je u iznenađujuće mirne vode izborne godine. Poljoprivrednici - nikad zadovoljniji, penzioneri - dobili tri odsto, a od aprila će još dva,  sindikat - zauzet sam sobom, studenti - smijenili koga je trebalo, pa se povukli. Jedino boračke kategorije još nisu dobile što su tražile, a nema sumnje da će i oni biti namireni prije izbora. Do oktobra, može i da se odspava.

"Prirodni potez svake vlasti bilo gdje, da pokuša ljude koji bi potencijalno mogli praviti problem, pod navodnicima, tokom izborne kampanje, da ih pokuša umiriti na određen način. Kupovinom socijalnog mira, kupovinom privilegija, rješavanjem određenih realnih problema, dakle kombinacijom različitih metoda svaka vlast nastoji da umanji eventualne glasove koji bi mogli praviti problem na izborima", kaže novinar Dejan Šajinović.

Opozicija u Srpskoj, ako pretpostavimo da to želi, nema s kim ni da diže bune.  Uz odobrene tranše MMF-a, reprograme dugova i akcizne milione, novac se dijeli i šakom i kapom, pa ne čudi da je vječito krhki socijalni mir kupljen, barem  za narednih nekoliko mjeseci. Ipak, ekonomisti ocjenjuju da se ne može, kao sa akcizama, uzimati od jednih da bi se davalo drugima. Bar ne dugoročno. Jer će u sistemu u kojem umjesto da liježe para na paru, a ne kredit  na kredit, prije ili kasnije nekome biti ispostavljeni računi.

"Mi smo svjedoci da u prethodnih nekoliko godina, možemo reći i desetina godina, se uvijek budžet zadužuje, da se uzimaju novi kreditni aranžmani i zatvaraju postojeći, uzimaju novi radi prolongiranja nekog roka plaćanja, i da budžet sam po sebi ne može izmiriti sve obaveze iz vlastitih prihoda nego se mora dodatno zaduživati. Sigurno da je situacija takva i sada. U ovoj godini ne možemo očekivati nekakav, jer nema nikakvih pokazatelja - da će biti jači realni rast, odnosno rast privrede, jer se u suštini samo na taj način može povećati priliv u budžet", kaže  ekonomski analitičar Predrag Duduković.

Do izbora ima još sedam mjeseci, a u tom periodu će sigurno biti ili poplave ili suše, koje će ojaditi poljoprivrednike, poskupljenja koja će frustrirati sindikalce, školarina koje će potpaliti vatru pod studentskim stolicama. Što će, logično, otvoriti pitanje - šta poslije izbora? A, naročito, šta sa reformama poput  smanjenja plata i broja zaposlenih u javnom sektoru? Ali, sudeći po atmosferi i sezoni kiselih krastavaca u koju je utonulo javno mnjenje, vladajući mogu da se drže one čuvene, koju tako upečatljivo izgovara Skarlet O'Hara - misliću sutra. Ili, ako im sve ovo upali, drugog ponedeljka u oktobru.