Tema dana: Kakav je rejting Hrvatske u EU nakon presude šestorki

20:54, 22.12.2017.
Thumbnail

Praljak rasut po Mirogoju, Todorić u Londonu, fašiste u prvom planu, to su naslovi hrvatskih medija na kraju 2017.godina. Trudeći se da balansira između onoga što je politički korektno i šta njihovi birači žele, u Hrvatskoj je postalo normalno da vjeručitelj propagira ustaše.

Ipak, šta očekivati od vjeroučitenja, kada i predsjednica države ima široko shvatanje pojma fašizma! Na njenom spisku za novogodišnji prijem desničari su, dobrodošli. I prije nego što je Gardijan primijetio da je Andrej Plenković prvi premijer u Evropi koji je podržao zločinca, analitičari su požurili da naglase kako Hrvatska samo prati trend- A trend u Evropi zaista jeste skretanje udesno.

Doduše, taj trend nije još došao do toga da antifašiste mora da štiti policija. Lošiji rejting od Hrvata u EU, imaju samo Poljaci, ali to nije problem jer kako je Plenković objasnio Hrvatska je samo “nestaško” koji, ima mali problem. Rješavaće ga, kao i ostale nestašne evropske članice, svrstavajući se uz Ameriku..

"Mislim da smo mi u EU ušli na zalasku ideje, ovoga trenutka kada zapravo nije više bilo nekih posebnih benefita koji bi HR trebali omogućiti nekakav gospodarski razvoj na neki način i društveni razvoj u svakom slučaju i politički bolje pozicionirati.
Hrvatska ima jednu posebnu poziciju mi smo na neki način bliski i veliki saveznici sa SAD, međutim to je ono što nam u ovom trenutku otežava poziciju u Evropi", rekla je analitičar iz Centra za politikološka istraživanja u Zagrebu Jadranka Polović.

Ipak slika Hrvatske nije evropska. Umjesto nacionalizma, veliča se fašizam. Marko Perković Tompson i dalje je omiljena zvijezda, mada tu titulu prijeti da mu preotme vjeroučitelj iz Zagreba. Najvjerniju, za EU neprihvatljivu, sliku Hrvatske, dalo je djete koje je snimilo učitelja kako umjesto o ljubavi, slozi i vjeri, govori o mržnji i ubijanju.

"Mi smo budale, trebalo je da pustimo dva koridora. Jedan do Zagreba, a drugi do Rijeke. Pa kad im ponabijaju glave na kolac onda da uđemo. Tako je trebalo da bude finoj gospodi zagrebačkoj koja misli da Hrvatska završava u Karlovcu. Debili i kreteni. Kratkovidi"

Dok se u Hrvatskoj vijeća da li je moralno šestorici presudjenih generala oduzeti odlikovanja i titule ono malo liberala i ljevičara odlučio je da zbije redove. Čekajući sljedeće izbore Amsterdamski blok na čeku sa IDS-om, za svih ovih godina najvjernim čuvarem Istre, kreće u borbu za Hrvatsku. Iz ove perspektive, naivno tvrdeći, da narod u Hrvatskoj ne želi desničare, nego im se, jednostavno, ništa drugo ne nudi na meniju, građanima, bar onima koji su neodlučni, a takvih je, posljednje ankete govore skoro 70 odsto u Hrvatskoj, nude da čitava Hrvatska bude Istra. Bogata, jednoglasna, napredna. Ako to ne uspije, drugi plan je, kako tako, ograditi se od današnje Hrvatske.

"U Hrvatskoj postoje te radikalne stranke, ultradesne stranke koje promoviraju taj konzervatizam i vraćaju nas sa odredjenim predlozima zakona čak u srednji vijek i jednsotavno smatramo kao i u Hrvatskoj tako i u Evropi da upravo te liberalne građanske opcije koje promoviraju pravo na slobodu pravo na nacionalnu manjinu...da moraju jednostavno jačati. Mi jesmo za jedan model decentralizacije da li će ga neko zvati autonomija ili neki drugi oblik spomenuli smo i jednu novu mogućnost budući da u RH postoje prevelike različitosti izmedju regija i sve regije nemaju svoje kapacitete kao ni ljudske ni ekonomske, a Istra može da ponudi nešto novo, a ono što je dobro za Istru sigurno je dobro za cijelu HR", rekao je poslanik u IDS-u u Hrvatskom saboru Tulio Demetlika.

A iz Evrope je već stiglo upozorenje: Hrvatska mora da bude dosljedan, pouzdan i predvidiv partner koje daje pametne prijedloge umjesto da samo slijedi “velike aktere” i igra se stabilizatora. Mala je to utjeha za Hrvate koji i ovu godinu ispraćajau sa saznanjem, da uz Bugarsku, žive najlošije u Uniji. U kombinatorici i oni koji su ušli u igru za vlast, u državi kao što je Hrvatska, priznaju da su sve kombinacije moguće, a ni najuporniji ne mogu da predvide ko će sledeće godine biti pukovnik, ko pokojnik, ko u zatvoru, a ko na vlasti.