Tema dana: Do kad će, svi redom, zamajavati penzionere?

19:30, 02.08.2017.
Thumbnail

Da kojim slučajem najstarija populacija dodjeljuje nagrade za trud i zalaganje, titulu pobjednika sedmice, mjeseca, godine - definitivno bi odnijela banjalučka penzionerka Zrinka.

Pred kamerom se susprotstavila penzionerskom lideru i u lice mu rekla šta misli o jalovoj borbi za povećanje penzija i Rakuljevim povremenim buđenjem iz zimskog sna.

Da ne bude zabune, Zrinka je naglas rekla ono što većina penzionera misli, jer penzione bune, po receptu Radeta Rakulja, liče na onog dječaka iz priče, koji je, svako malo vikao: “Eto vuka!”

"Mi tražimo 5%. Narodna skupština je to skratila od tri do pet, pa je bio dogovoren u Vladi Republike Srpske da to, ajde ide, u dva koraka, da to bude od oktobra tri a ..., kaže Rade Rakulj, predsjednik Udruženja penzionera RS.

Na pitanje da li penzioneri na to pristaju Rajkulj odgovara:"Mi nemamo šta čekati".

"Ma more ništa, nema od toga ništa. Vidite šta rade, kupuju kola i svega... kakav... Penzioneri po kontejnerima... Neka ih bude stid i sramota što ljudi traže hranu tu po kontejnerima", kaže Zrinka, penzioner iz Banjaluke.

Da kojim slučajem Udruženje penzionera ima instagram profil, inspirisani aktuelnom situacijom, postavili bi fotku Radeta Rakulja, a ispod hešteg “opet”, hešteg “borba”, hešteg “povećanje” i hešteg “možda”.

Jer budimo realni, sa primanjima i prinadležnostima koje dobija na mjesečnom nivou, vođa se ne bori da sebi sićom poveća penziju, jer mu ne treba.

“Zlatica jede krompir, a Rade jede nas” davno prije Zrinke za ATV je rekao jedan drugi penzioner. Osokoljeni Zrinkom iz zimskog sna probudio se ostatak populacije koja živi najteže, a u Srpskoj ih ima gotovo najviše. I otvoreno se pitaju do kad će ih predvodnik vući za nos.

Da kojim Vlada bira novog penzionerskog lidera, izabrala bi vjerovatno ponovo Rakulja jer, kad se podvuče crta, svima je dobro. Sa jedne strane, članstvo se umiruje vječnim pričama o mini povećanjima koja nikako da stignu.

Sa druge strane, dobro je i Vladi koja na poznatom terenu lako gasi požare. Ovaj najnoviji očigledno samo tinja, jer premijerku nije mnogo uplašio. Pristaje na Rakuljevu ko zna koju kafu i ko zna koje pregovore o ko zna kojem povećanju penzija, istih onih koje su godinama ostale gotovo iste.
"Ja bih voljela da to sad bude 10 posto, najviše bih voljela 50 ili 100 odsto, ali ja znam, sa aspekta onog što jeste budžet i kakve su naše obaveze i kakve su naše obaveze u budućem periodu, ne samo tokom ove godine, znam da to nije realno, rekla je Željka Cvijanović, predsjednik Vlade RS.

Da kojim slučajem ministri pristanu na ultimatum bili bi u velikim problemima, jer para nema. Na tri odsto su pristali, ali tek od oktobra i to će nas, na godišnjem nivou, koštati dodatnih 31 milion maraka. Na pet odsto, koje traži Rade, a koje su doduše izglasali i poslanici, nisu pristali. Teško da hoće, bar ne u dogledno vrijeme, jer bi ih tek ta avantura debelo koštala.