Tema dana: Hoće li u Srbiji uopšte biti drugog kruga izbora?

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 20:27, 02.03.2017

Kada kod lokalnog brice čujete: “Ošišaj me na Vučića!”, baš kao što je to uradio mladić iz Sremske Mitrovice, znak je da su izbori pred vratima. Kritičari bi rekli – nije ni bilo potrebe da se radnici srpskog parlamenta zlopate sa hrastovim stolom. Potvrda Maje Gojković da će Srbi o predsjedniku odlučivati 2. aprila, danas je bila samo formalnost, jer je datum već prije nekoliko dana procurio u medije.

I vlast i opoziciju trenutno više brine 16. april, ali ne zbog Vaskrsa, već mogućeg drugog kruga izbora.

“Zapravo bitka na ovim izborima se vodi za drugi krug, ako bude drugog kruga ko će proći u drugi krug pored Vučića. I taj čovjek koji bi prošao u drugi krug on se onda negdje pozicionira kao vođa opozicije”, ocijenio je Branko Radun, politički analitičar.

Ukoliko dođe do famoznog vaskršnjeg kruga, to ne bi bio uspjeh opozicije već građana i njihove želje da potraže drugi izlaz iz svojih problema. U tom slučaju i ne čudi da, prema dosadašnjem ispitivanju javnosti, Saša Janković, vodi u odnosu na Vuka Jeremića, jer ga javnost i dalje percipira kroz prizmu bivšeg posla – “zaštitnik građana”. Na pitanje: Da li bar drugi krug može usaglasiti raštimovanu opoziciju? Analitičari odgovaraju sa – da, osim ako u drugi krug ne udje Vojislav Šešelj. Sa njim niko od demokrata ne želi da se igra, a i sam lider radikala poručuje da je solo igrač.

Ipak, rijetki su oni koji bi svoje pare stavili na opciju da će drugog kruga biti – ako se to zaista dogodi. Biće to, tvrde analitičari, ipak korak naprijed.

“Recimo na primjer da Vuk Jeremić uđe u drugi krug, onda bi on mogao vrlo lako da napravi stranku i ona bi bila značajna politička snaga i dobili bismo prvi put poslije više godina nekakvu realnu alternativu vladajućoj koaliciji”, ističe Radun.

Ako se vjeruje analizama – Vučića na glavi ili bar u mislima, nosi više od 52 odsto građana Srbije, pa se rasprava o drugom krugu čini potpuno besmislena. Ipsos Stratedžik marketing, tvrdi da oba kandidata demokratske opozicije, i Jeremić i Janković, mogu da nabace 14 procenata glasova i ništa više. Snažna propaganda vladajuće koalicije o Vučićevoj pobjedi u prvom krugu, govori da su naprednjaci, i prije današnjeg zvaničnog početka kampanje, pripremili biračko tijelo i simpatizere. Ipak jedno je propaganda, a drugo kako će se ljudi zaista glasati, poručuje Aleksandar Vučić, igrajući na već viđenu kartu skromnosti.

“Ne želim o tome ni da razmišljam, teška je borba pred nama, potpuno sam otvoren kada kažem da su šanse za pobjedu jednog od DOS-ovskih kandidata ili kandidata Vlade, onih koji podržavaju ono što je Vlada do sada radila, potpuno jednake 50/50, narod će reći svoje”, izjavio je Aleksandar Vučić, predsjednik Vlade Srbije.

Nije nikakva tajna da mnoga obećanja koja je SNS dao nisu ispunjena, život u Srbiji u 2017. nije bolji ali u ovom momentu to nije ni bitno. U zemlji u kojoj je prosječna neto zarada u decembru zvanično bila oko 430 evra, i u kojoj se najveći sindikati okupljaju samo oko kazana sa pasuljem na prvomajskom uranku, valjda nema ni potrebe zamarati se socijalnom pravdom. S obzirom na to da se ni pred ove izbore nije pojavio Robin Hud koji bi mogao da parira aktuelnom Supermenu, ne čudi što se vlast oko potencijalnih birača i ne trudi previše – a i zašto bi kad brojke govore o čak 52 odsto onih koji bi se, rado, ošišali na Vučića.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone