Tema dana: Da li je Katalonija priznala poraz?

20:01, 11.10.2017.
Thumbnail

Nastavlja se igra mačke i miša između Madrida i Barselone, s tim što je miš, ovog puta, ispao Karles Pudždemon.  

Njegov scenario o nezavisnosti pretvorio se u fijasko ili makar u priču koju će teško ponovo pokrenuti. Opravdanje - suspenzija referenduma jedino je rješenje krize u Španiji, moglo bi da se čita i drugačije. Narod je na ulicama Barselone svom lideru pokazao da i nije baš siguran može li se mimo svijeta, a Brisel mu je jasno poručio da ne može. Kad se sve sabere, Pudždemonova odluka i nije mogla da bude drugačija.

“Karles Pudždemon i nije imao tako veliki manevarski prostor. Očekivalo se da će reakcija svih zemalja EU biti takva da će oni prilično jasno poručiti da neće doći do priznanja nezavisnosti. Mislim da strategija katalonske Vlade od samog početka i nije bila neka direktna nezavisnost nego vjerovatno da se izbore za malo više finansijske autonomije od Madrida”, rekao je Boro Bronza,  profesor na Filozofskom fakultetu u Banjaluci i bivši diplomata.

Madrid je dobio ovu utakmicu, ali to ne znači da će Katalonci zauvijek odustati od svojih snova. Ipak, u tom sanjarenju, očigledno su prevagnuli oni budniji koji su sabrali dva i dva. Zbir je pokazao da je nekoliko velikih i važnih firmi ozbiljno razmišljalo da napusti Barselonu, što se bogatim Kataloncima nije dopalo. Teza da se, osim  što su željeli naciju, mnogo toga vrtjelo i oko para, pokazala se kao tačna, a tu bi Katalonci, u pregovorima sa Madridom, možda i mogli da izvuku  koji bod.

“U principu definitivno Madrid mora da pristane na dijalog, jer što se tiče spremnosti na dijalog, to je ono pto je falilo sa Madridske strane, ne samo u peridou nakon referenduma nego i prije samog referenduma. Kako su Baskija i Navara uspjele u tim takvim namjerama prije 10, 11 godina u osnovi nema razloga na bazi čiste logike da Katalonija ne može očekivati takva preimućstva za sebe i ona će ih ostvariti, ali kroz mukotroan pregovarački proces”, reko je Bronza.

Ako iz tih  pregovora izvuku još koji džak evra i još koji postotak autonomije, Pudždemon možda i neće biti totalni gubitnik. Osim što će, za one koji su zdušno podržavali nezavisnost, biti vječni izdajnik. Mada, o tome koliko je relativno mladi katalonski lider zaista mogao, najbolje svjedoči statistika.

Katalonska nezavisnost, prvi put proglašena u 17. vijeku,  trajala je sedam dana. U vrijeme španskog, građanskog rata, proglašavana je dva puta i trajala je tri dana, odnosno deset sati. Sad je, kažu, trajala najkraće - čitavih osam sekundi, koliko je Pudždemonu trebalo da izgovori riječ - suspenzija. Ali, čak i takva statistika pokazuje da priča o katalonskim snovima još nije gotova. Čak i ako je u pitanju bajka.