Tema dana: Bore li se sindikalci dovoljno za radnička prava?

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 19:47, 13.03.2017

Izborna je godina – dobro ste čuli, i to u najmasovnijoj radničkoj organizaciji u Srpskoj – Savezu sindikata. Cijeli proces, mogao bi da se svede, tek na kozmetičke promjene.

U januaru su počeli izbori u sindikalnim organizacijama. U maju bi trebalo da se izaberu predsjednici granskih sindikata – njih čak petnaest. Za jul je zakazan kongres na kojem bi trebalo da se izabere novi sindikalni vođa. Ranka Mišić je na toj poziciji 12 godina i broji treći mandat za redom.

Poznavaoci prilika nisu optimistični da će izbori u Sindikatu mnogo šta da promjene.

“Ja se ne mogu sjetiti ni jednog njihovog zahtjeva koji je prošao i koji je usvojen. I zapravo uvijek su podlijegali nekim pritiscima i prvili određene kompromise, a ja mislim na uštrb prava radnika. Postoje, s vremena na vrijeme upozore na neke zaista stvarne probleme koje imaju radnici, ali čini mi se da nekako nemaju efikasna sredstva da se izbore za dodatna prava koja bi trebalo da imaju zapsoleni u RS i njihovi članovi”, kaže Vladimir Šušak, novinar.

Primanja na rate, novi Zakon o radu po vladinoj formuli, pokušaji protesta koji su završavali okupljanjem šačice sindikalaca – najveća su dostignuća Saveza sindikata u aktuelnom mandatu Ranke Mišić. Prva sindikalka Srpske, najratobornija je bila u skupštinskoj sali, uoči nove godine, kada je po sistemu stani-pani izglasan novi Zakon o radu.

Njeno iznošenje iz skupštinske sale, možda je i najveća žrtva koju je podnijela u ime radničke klase. Ima i onih koji je se sjećaju kao ratoborne prve sindikalke prosvjete od prije 20-tak godina, ali ta Ranka ustuknula je pred, današnjom, prvom damom Doma sindikata.

“Ja mislim da je riječ o tome da Sindikati nekako previše kalkulišu, mislim da nisu odlučni, dovoljno u svojim namjerama. Da li postoji iza toga nešto što se može nazvati nekom vezom sa politikom, političkim strankama, ne mogu u ovom trenutku da tvrdim, ali čini mi se da nisu dovoljno odlučni da postižu svoje ciljeve”, ističe Šušek.

Da samo krečenje u Srpskoj ulici na broju 32, neće biti dovoljno, da se naslutiti već neko vrijeme. Prije nove godine, upravo je ATV objavila da sindikati Fonda zdravstva i Uprave sa Jahorine kreću u reformu u Savezu sindikata.

Šuška se da su Ranki Mišić već duže vrijeme leđa okrenule i sindikalne vođe policije, telekoma, kože i tekstila, ugostiteljstva i turizma. Ona danas nije željela stati pred našu kameru. Sindikalce u prosvjeti ne interesuju igre prijestola na višem nivou. Dragan Gnjatić ne bi o raskolu, kaže, da ga jedino zanimaju izbori u grani koju vodi posljednje četiri godine.

Upravo ovih dana vodi rovovsku borbu sa ministrom Danetom Maleševićem, za nekoliko miliona maraka naknada za svoje članove koje im Ministarstvo prosvjete i kulture duguje već godinama. Konačna odluka još nije pala.

“Da li smo trebali biti ratoborniji? Da se prije izborite za naknade? Da se prije izborimo? Pa borimo se godinama za to. Da li smo trebali biti ratoborniji? Pa mi smo najratoborniji. Je li vi shvatate da ovaj sindikat jedini koji ozbiljno ulazi u svkau sindiaklnu borbu i da nas je najviše na ulicama, da jedini provodimao štrajkove, nekima to onda dođe smješno. Nesporono je da je ovaj sindiakt mogao biti i bolji. Ja sam na vrhu ove organizacije i osjećam zaista i veliku odgovornost u svom radu jer takav sam čovjek da nastojim da uradim sve na najbolji mogući način. Ja bih volio da sam i ja sposobniji, pametniji, da imam veću snagu, ali naša snaga nije samo u meni nego u svima nama”, rekao je Dragan Gnjatić, predsjednik sindikata prosvjete i kulture.

Od nekadašnje snage radničkog bunta pod vodstvom sindikata ostala su samo blijeda sjećanja i priče starijih koji su imali tu mogućnost da se na ulicama, sa transparentima u rukama, pištaljakama u ustima, skandiranjem, izbore za veće plate, više prava i da od pomena radničkih protesta drhte direktori, ministri, premijeri, predsjednici.

Letargija u vrhu Saveza sindikata, uspavala je i članstvo. Na prste jedne ruke mogu se izbrojati sindikalci, od njih 15 granskih, koji još i istupe u javnosti, ukažu na probleme u svojoj branši, zaprijete obustavom rada ili izlaskom na ulicu. Ostatak mudro ćuti i ne da se omesti u svom tihovanju iza zidina Doma sindikata. I biraju-iz godine u godinu iste.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone