Tegeltija o radarima: Studija pokazala da je javno-privatno partnerstvo bolja opcija

20:50, 20.02.2018.
Thumbnail

Radare kupujemo kroz javno privatno partnerstvo,  jer je tako pokazala stručna analiza, poručuje ministar finansija.

Tako je Zoran Tegeltija objasnio odluku Vlade i ponovo podgrijao aferu radari, zbog koje danima opozicija proziva njega i ministra policije.

Iako je i Odbor za bezbjednost jednoglasno pozvao Vladu da sama kupi radare i ne dijeli dvadesetak miliona godišnje  sa privatnom kompanijom, ministar tvrdi je studija pokazala drugačije.

"Vi jako dobro znate ko je radio tu studiju, neko ko nije nimalo blizak Vladi Republike Srpske i u toj studiji je definisano i preporučeno da se proces nabavke vrši putem javno-privatnog partnerstva. Ovaj proces javno privatnog partnerstva za mene kao ministra finansija je dobar sa jedne strane jer država ostvaruje svoju ključnu funkciju, a to je prije svega bezbjednost u saobraćaju", kazao je Zoran Tegeltija, ministar finansija u Vladi RS.

Prvi razlog je bezbjednost a drugi taj što država privatniku neće morati da garantuje visinu prihoda od naplaćenih kazni objašnjava ministar dok opozicija kaže da će na tom poslu privatnici zaraditi  milione. Procjenjuje se kažu da će se za deset godina naplatiti 216 miliona maraka kazni, kao i da su sve te pare mogle otići  u budžet umjesto što će dijeliti na pola.

"Ne, mi ćemo sad sve to dati privatnoj firmi iz koje stoje pojedinci iz vrha vlasti. Vi ste ovih dana čitali da iza svega toga stoje i gospodin Lukač i gosapodin Tegeltija, da su registrovali te firme. Naravno, mi ne možemo očekivati da će Ministarstvo unutrašnjih poslova sa ovakvim tužilaštvom voditi istragu", izjavio je Adam Šukalo, poslanik Kluba PDP-a u NSRS.

Rasprava o radarima na kraju je završila i pred narodnim poslanicima koji su je se sjetili pričajući o Željeznicama. Nakon što je i šef kluba poslanika SNSD-a Radovan Višković poručio da je protiv posla sa privatnom kompanijom njegovu reakciju zatražio je šef odbora za bezbjednost. Ipak Višković koji je i potrpedsjednik SNSD-a kaže da je to njegov lični stav.

"Sve je tačno što sam rekao, stojim iza svojih riječi. To je moj stav i moje mišljenje i nisam dirigovan na daljinski, kako vi kažete, nego imam svoj stav i svoje mišljenje", kazao je Višković

"Vi se s tim ne slažete i ne slaže se gospodin Kalabić i ne slaže se gospodin Tamindžija i ne slažemo se mi iz opozicije, a Vlada i ministri guraju dalje kao da se ništa ne dešava. Ja onda očekujem da vi kao odgovoran čovjek izvršite pritisak na Vladu da odustane od tog projekta, a ne da kažete 'ja sam rekao, ja lično mislim'. Šta mene briga šta vi lično mislite", rekoa je Milanko Mihajlica, predsjednik Odbora za bezbjednost RS.

Projekat, prvobitno procjenjen na nešto više od devet, koštaće 12,5 miliona maraka. Iz MUP-a Srpske ranije su poručili da u budžetu nema dovoljno sredstava za nabavku svih radara i kamera, i da je javno-privatno partnerstvo najbolje rješenje. Tada su rekli i da je sve rađeno u skladu sa zakonom.