Tajne dobrog roštilja!

18:25, 30.04.2012.
Thumbnail

Prvi maj bez tradicionalnog odlaska na piknik uz pivo i roštilj, ne može ni da se zamisli. Najvažnije od svega je da vam uspije hrana i da se dobro provedete, sve ostalo je manje bitno. Zato, evo nekoliko savjeta za savršen roštilj.

Dobrom roštilju potrebno je oko 30 minuta zagrijavanja do idealne temperature. Savršenu temperaturu postigli ste kada ugalj ima crveni žar, ali je on prekriven tankim slojem sivog pepela.

Improvizovana četka
Nemate četku za roštilj? Zgužvajte list aluminijumske folije do veličine pomorandže i koristite metalnu hvataljku (štipaljku) za meso kao držač. Njime uhvatite loptu od aluminijumske folije i očetkajte rešetke roštilja. Nakon toga rešetku možete nauljiti ili premazati parčetom slanine. Dobar trik je i korišćenje poklopca, jer omogućava da se meso dodatno nadimi i dobije jaču aromu.

Bijela i crvena mesa
Bela i svijetla mesa (teletina, piletina, riba) prirodno su suva i meka, pa ih treba peći na umjereno zagrijanom roštilju, a da bi bila sočna, u toku pečenja ih treba više puta premazivati uljem, rastopljenom mašću, puterom ili slaninom. Tamna mesa (svinjetina, junetina, govedina) prirodno su sočna i relativno tvrda, pa ih najprije treba zapeći na veoma zagrijejanom roštilju (da bi se zatvorile pore), a zatim pečenje nastaviti na umjerenoj vatri.

Perfektne šnicle
Kada izvadite šniclu iz marinade, upijte salvetom suvišnu tečnost sa obje strane. Ukoliko je šnicla vlažna, ona se ne peče već se dinsta na pari. Isto tako odolite iskušenju da podižete poklopac i okrećete šniclu svaki čas. Šnicle imaju najbolji ukus ukoliko ih ostavite da se peku i okrenete samo jednom ili dvaput.

Riba na brzaka
Najveći problem s ribom na roštilju je lijepljenje za rešetke. Ako pečete cijelu ribu, odsijecite joj glavu i stavite je na najvreliji dio roštilja nekoliko minuta kako bi se koža zagrijejala i postala suva, a zatim je prebacite na lakši žar. Ako je stavite na manju temperaturu, počeće samo da pušta sokove i lijepi se za rešetke.

(Alo.rs)