Svilanović: EU da uključi zapadni Balkan u svoju viziju budućnosti

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 16:09, 17.02.2017

Generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju /RCC/ Goran Svilanović je, govoreći o paralizi reformi u regiji, istakao ključnu potrebu da EU pronađe način da zapadni Balkan uključi u svoju viziju budućnosti, uz veće angažovanje na rješavanju neriješenih pitanja koja ometaju napredak.

“Postojeći zastoj u reformama može biti okončan koracima ka jedinstvenom tržištu rada na zapadnom Balkanu, koje podrazumeva slobodno kretanje radne snage, jedinstvenom informacionom prostoru, kada je riječ o interoperabilnosti informacionih i komunikacionih tehnologija, te jedinstvenom investicionom prostoru i liberalizaciji trgovine uslugama, u skladu s već u potpunosti liberalizovanom regionalnom trgovinom”, naveo je Svilanović.

On je na sesiji posvećenoj globalnom dijalogu fondacije BMV koja je održana danas u Minhenu rekao da, ako se razmatra izvan političkog narativa, ideja EU može donijeti veoma pozitivan uticaj.

“To uključuje i mere, koje se mogu razmatrati unutar Berlinskog procesa, u smeru regionalne ekonomske integracije zapadnog Balkana”, naveo je Svilanović.

Svilanović je objasnio da, u tom pogledu, “politika jedna regija, jedna ekonomija” može biti dobrodošla novina za zapadni Balkan ako je propraćena češćom interakcijom resornih ministara iz regije i njihovih kolega i institucija iz EU, saopšteno je iz RCC-a.

On je podijelio svoja iskustva u vezi sa pripremama reformskih politika i tranzicionom saradnjom na zapadnom Balkanu na panelu “Okončanje paralize reformi u evropskom susjedstvu – sa ili bez EU” koji je organizovala fondacija BMV uoči 53. konferencije o bezbjednosti u Minhenu.

Osim Svilanovića, među panelistima su bili i prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans, kopredsjedavajući Evropskog savjeta za spoljne poslove i bivši premijer i ministar inostranih poslova Švedske Karl Bilt i predsjednik Instituta za strateške studije Gruzije, bivši potpredsjednik vlade i ministar inostranih poslova Gruzije Eka Tkešelašvili, uz predsjedavajućeg Odbora fondacije BMV Mihaela Šefera kao moderatora.

U saopštenju se navodi da je na ovom skupu razmatrano pitanje perspektive reformskih procesa u jugoistočnoj Evropi u svjetlu aktuelne dileme o tome da li ih treba nastaviti isključivo u kontekstu pristupanja EU.

Svilanović će tokom dana u Minhenu učestvovati na konferenciji o bezbjednosti.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone