Švercovao 1.241 kg paradajza preko granice FOTO

11:27, 10.11.2016.
Thumbnail

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u nekoliko odvojenih akcija privremeno su oduzeli veću količinu razne robe u vrijednosti 92.500 KM, saopšteno je iz UIO BiH.

Na osnovu operativnog saznanja o krijumčarenju robe iz R. Srbije, službenici Regionalnog centra Tuzla, Grupa za spriječavanje krijumčarenja i prekršaja, izvršili su provjeru porijekla robe na područiju opštine Brčko Distrikta kod državljanina R. Srbije.

Prilikom izvršenih provjera utvrđeno je da se u objektima nalazi i roba stranog porijekla. Radilo se o robi porijeklom iz R. Srbije i Turske i to 4673 komada raznih tekstilnih proizvoda (trenerke, džemperi, majice i sl.) bez posjedovanja zakonom propisane dokumentacije. Vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 80.000 KM, dok je vlasnik kažnjen sa 4.000 KM.

Oduzeta roba - tehnika

Službena lica regionalnih centara Sarajevo i Tuzla u saradnji sa Grupom za obavještavanje iz Tuzle izvršili su provjeru prometa roba u 8 trgovačkih radnji na područiju Sarajeva, Tuzle, Živinica, Banovića i Lukavca. Tom prilikom otkriveno je i oduzeto 40 mobilnih telefona i tablet za koju nije postojala zakonom propisana dokumentacija. Vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 10.000 KM.

Oduzeta roba - tekstil

Zajedničkim obavezama i mjerama definisanim u Akcionom planu za implementaciju Sporazuma o međusobnoj saradnji UINO BiH i Granične policije BiH izvršena je operativna akcija "KONTRABAND III". Cilj akcije je bilo spriječavanje i suzbijanje nezakonitog unosa roba u carinsko područje BiH.

Prilikom vršenja aktivnosti na GP Orašje u putničkom motornom vozilu austrijskih registracijskih oznaka kojim je upravljao državljanin R. Hrvatske otkrivena je razna tehnička roba. Obzirom da se radilo o robi stranog porijekla koja nije prošla odgovarajuću carinsku procedure ista je privremeno oduzeta. Vrijednost privremeno oduzete robe procjenjuje se na 2.500 KM.

Oduzeta roba - paradajz

Tim za spriječavanje krijumčarenja u regionalnom centru Mostar vršeći redovne aktivnosti na kontroli prometa robe, prilikom pregleda robe u Carinskoj ispostavi Trebinje otkrila je i trajno oduzela 1.241 kg svježeg paradajza od fizičke osobe. Navedena roba je otkrivena i oduzeta nakon što je utvrđena razlika u nosivosti teretnog motornog vozila i ukupne težine prijavljene robe carinskim organima, tj. utvrđen je višak u težini prilikom vaganja TMV.

Protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, biće podneseni zahtjevi za pokretanje prekršajnih postupaka.