Sve spremno za dolazak Aleksandra Vučića

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 19:34, 06.09.2017

Sarajevo i Istočno Sarajevo pripremaju doček za predsjednika Srbije. Aleksandar Vučić sutra popodne trebalo bi da sleti na sarajevski aerodrom. Prva adresa srpske delegacije biće Predsjedništvo BiH, a zatim Istočno Sarajevo.

I dok srpski član Predsjedništva očekuje da će sutra staviti tačku na sve probleme sa Srbijom, bošnjački član mogao bi, ipak staviti zapetu i to baš zbog najavljenje deklaracije o opstanku Srba.

“Govore da će to biti deklaracija o opstanku Srba, o njihovim pravima na jezik, kulturu, identitet, pa sve što očekujemo da ista prava daju drugima”, rekao je Bakir Izetbegović, bošnjački član Predsjedništava BiH.

“Za mene je najvažnije pokrenuti razgovor o granici jer to 15 godina stoji i nije realno da se to završi preko noći i nije to ni blizu da se potpiše, ali dosad se nije razgovaralo”, kaže Mladen Ivanić, srpski član Predsjedništava BiH.

Važno je da razgovaramo, jer svaka posjeta nosi novi stepen odgovornsoti, poručuje iz Beograda srpski predsjednik. Važno je za odnose naših naroda da napravimo i nešto konkretno, poput toga da utvrdimo i granicu koja je i dalje sporna sa BIH. O granicama će se razgovarati u Predsjedništvu, a iz Savjeta ministara najavljuju razgovore o projektima.

“Sa predsjednikom Vučićem dolaze i ministri Mihajlović i Ljajić i iz toga možete da zaključite da će te teme u Savjetu ministara svakako da budu ekonomska saradnja, razvoj trgovniskih odnosta i infrastrukture”, kaže Mirko Šarović, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Baš kao i sve u BiH, i građani su, kao i političari, podijeljeni. Jedni su skeptični, a drugi se raduju dolasku srpske delegacije.

U Skupštini grada već danima teku pripreme za dolazak važnog gosta. Dočekače ga gradonačelnik i načelnici svih šest opština u sastavu grada. Nenad Vuković kaže da je to odlična prilika da se pokaže srpsko jedinstvo na kojem insistira predsjednik Srbije.

“Mi smo zaista u velikim pripremama sa aspeksta protokola koji su potrebni da se obave da bi prošla u skladu sa pravilima posjeta predsjednika Vučića gradu IS”, rekao je Nenad Vuković, gradonačelnik Istočnog Sarajeva.

Ne zna se tačno koliko će se srpska delegacija zadržavati u Istočnom Sarajevu, ali domaćini tvrde da imaju srpskom predsjedniku šta da pokažu. I na drugoj strani entitetske linije, bezbjednost je podignuta na najviši nivo.

U Sarajevu uveliko teku pripreme za dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, bezbjednjaci pregledaju sve objekte u kojima će predsjednik Srbije boraviti. Jedan od tih objekata je i hotel Europa, u kome će Aleksandar Vučić prespavati sa svojom delegacijom.

Nije tajna da su u BiH stigli i bezbjednjaci iz Srbije. Ništa se ne prepušta slučaju nakon lošeg iskustva Aleksandra Vučića, u Srebrenici, prije dvije godine, kada je jedva izbjegao linč u Potočarima.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone