Sve brojniji turisti u Neumu: Problem parking i nedovoljna čistoća!

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 12:21, 10.08.2016

Turistička sezona u Neumu u punom je jeku. Veliki broj turista posjetio je ovaj grad u maju i junu, ali se vrhunac sezone tek očekuje.

U Neumu su zadovoljni dosadašnjim prilivom gostiju, a rezultat je to sve bolje ponude potrebnim za razvoj turizma.

Veliki broj Bosanaca i Hercegovaca odmor i spas od vrućina pronalazi u Neumu. Prepune neumske plaže govore kako se u ovaj gradić ne dolazi slučajno.

Za razliku od proteklih godina veliki broj turista posjetio je Neum tako je do kraja jula na neumskim plažama bilo više stranih nego domaćih turista. Najbrojniji su Francuzi, Poljaci, Njemci, Slovenci te Italijani.

“Došli smo na osam dana u Hercegovinu, bićemo u Neumu samo nekoliko sati”, kaže jedan turista iz Slovenije, a njegova zemljakinja dodaje da se lijepo provode, ali da zbog udaljenosti ne namjeravaju ponovo da dolaze.

Posjetioci su uglavnom zadovoljni cijenama, ali smatraju da bi grad mogao biti čistiji. Problem je i nedostatak parkinga.

“I ove godine predsezona je bila prilično dobra. Uslijedio je period stagnacije tokom juna i jula, kada je mjesec Ramazana, tako da je u odnosu na prošlu godinu bilo manje gostiju u tom periodu, ali početkom avgusta je povećan broj posjetilaca”, izjavio je Andrija Krešić, diretkor Turitstičke zajednice Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Pojedini problemi ukazuju na to da turizam u Neumu raste, ali da jedini bosanskohercegovački grad na jadranskoj obali nema kapacitet da prati potražnju.

Ove godine završeno je šetalište koje se proteže s jednog na drugi kraj Njeuma u dužini od pet kilometara, a nastavak izgradnje saobraćajnice Stolac – Neum najavljuje se pred kraj ljetne sezone.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone