Svakodnevne male doze marihuane – spas za pamćenje starijih osoba?

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 10:59, 12.05.2017

Male doze marihuane u budućnosti bi mogle da podstiču bolje pamćenje starijih osoba, navode njemački naučnici.

Studija sprovedena na miševima pokazala je da male, ali redovne i svakodnevne, doze marihuane, odnosno njenog glavnog sastojka /THC/, dramatično povećavaju pamćenje i sposobnosti učenja kod starijih miševa.

Doktor Andras Bilkei Gorzo sa Univerziteta u Bonu najavljuje da će slično istraživanje tokom ove godine sprovesti i na ljudima.

On objašnjava da ga je za istraživanje motivisao nalaz koji je pokazao da učestale male doze THC-a kod mladih miševa uzrokuju slabljenje pamćenja i sposobnosti učenja, dok kod starijih imaju suprotan efekat.

Rezultati, predstavljeni u časopisu “Priroda medicine”, daju nadu da bi male doze marihuane mogle poboljšavati funkcije mozga kod starijih ljudi.

Ranija istraživanja na ljudima utvrdila su da svakodnevna konzumacija velikih količina marihuane kod mladih ljudi može uzrokovati ozbiljne probleme u pamćenju.

Međutim, njeno djelovanje na starije ljude nikada nije dobro istraženo.

Tokom studije se pokazalo da su mladi miševi bez marihuane briljirali, dok su se stariji mučili.

Ali, uz THC, sposobnosti mladih su pale, dok su starijima toliko porasle da su se izjednačili sa mladim, nedrogiranim miševima.

Posebno je zanimljivo to što su “blagotvorni efekti” marihuane trajali sedmicama nakon završetka studije.

“Ovi rezultati otkrivaju dubinska, trajna poboljšanja kognitivnih sposobnosti tretmana THC-om kod zrelih i starijih životinja”, piše u studiji.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone