Svađa oko izbora prvog čovjeka banjalučke Privredne komore

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 20:26, 13.02.2017

Rat za predsjednika Privredne komore Banjačuke regije ulazi u završnu fazu. Izborna komisija odbacila je oko 60 žalbi nezadovoljnih privrednika i zaključila izbore za skupštinu. Izabrani delegati 51 firme naredne sedmice biraće novog predsjednika, a u trku pored dosadašnjeg Gorana Račića, ulazi i kandidat nezadovoljnih poslodavaca Damjan Davidović.

Među onima koji žele promjene najglasniji su bili potpredsjednik Unije poslodavaca Saša Trivić i vlasnik firme “Knežević entering”. Račiću zamjeraju loše vođenje i to što je cijeli godišnji budžet od 1,3 miliona oročio u “Bobar” banci i zauvijek izgubio. On odgovara da je komora stabilna i da će sve ispraviti u narednom mandatu.

“Ta sredstva su namijenjena za izgradnju poslovne zgrade Privredne komore RS i niko nije znao kad su sredstva oročavana da će Bobar banka doživjeti sudbinu koju je doživjela. Sredstva su oročena godinu i nešto dana prije. Mi imamo stabilan budžet i nadam se da će u narednom mandatu jedna od naših aktivnosti biti da izgradimo novu zgradu komore jer je to rezultat naše potrebe za novim prostorom”, izjavio je Goran Račić, predsjednik područne Privredne komore Banja Luka.

U taboru Račićevog protivkandidata na kraju su zadovoljni izbornim rezultatima. Ako pobjede na skupštini sve njegove planove staviće ad akta. Izgradnja zgrade ne dolazi u obzir jer je prioritet spriječiti osipanje članstva.

“Sigurno nije vrijeme da se troši novac na takve stvari, nego je vrijeme da se naprave određene stručne analize i da se zajedno sa svim resorima i privrednim granama napravi korak u privredi. A mi imamo gdje da sjedimo. Glavni razlog osipanja članstva komore u smislu da značajni privrednici ne participiraju u organima komore je upravo taj što se ne rješavaju problemi poslovne zajednice”, istakao je Damjan Davidović, kandidat za predsjednika područne Privredne komore Banja Luka.

Trećeg kandidata iz trke za predsjednika komore na kraju je diskvalifikovala izborna komisija. Nezadovoljni predsjednik uprave “Farmlenda” Predrag Zgonjanin kaže da ga je kandidovalo deset poslodavaca, a zbog jednog spornog pečata dostavio je još pet potpisa podrške. Na kraju je ispalo da sam sebe podržava.

“Kandidatura gospodina Zgonjanina je odbačena iz više razloga. Kao prvo on nije naveo za šta se kandiduje. Da li za predsjednika, da li za potpredsjednika, da li za predsjednika područne Privredne komore. Nije ga podržalo pet preduzeća koliko to podrazumijeva statut, nego samo jedno preduzeće”, objasnio je Predrag Duduković, predsjednik izborne komisije.

Izbori za predsjednika banjalučke Privredne komore uvertira su za izbore na republičkom nivou gdje je takođe odbačena kandidatura Predraga Zgonjanina. U trci je ostao dosadašnji predsjednik Borko Đurić, dok mu je protivkandidat vlasnik “Dermala” iz Kotor Varoša, Radenko Bubić.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone