Sutra dodjela Zlatne palme

20:32, 23.05.2015.
Thumbnail

U Kanu će sutra dodjelom Zlatne palme za najbolji film biti završen 68. Međunarodni filmski festival.

Za prestižnu nagradu takmiči se 19 filmskih ostvarenja, među kojima su filmovi Paola Sorentina, Gasa van Santa i Đi Žangkea.

Žiri glavnog programa festivala, kojim predsjedavaju američki reditelji braća DŽoel i Itan Koen, večeras će nakon posljednje projekcije otići na nepoznatu lokaciju, gdje će donijeti odluku o dobitniku Zlatne palme.

Članovi žirija će se pojaviti tek sutra uveče prije svečane dodjele nagrade.

U Kanu su ove godine zastupljeni različiti žanrovi - od drame i borilačkih trilera do naučne fantastike, kao što je film "Jastog", grčkog reditelja Jorgosa Lantimosa.

Francuski reditelj "novog talasa" 86-godišnja Anjes Varda dobiće počasnu Zlatnu palmu za životno djelo i tako postati prva žena koja će dobiti tu nagradu.

Kanski festival odaće počast i portugalskom reditelju Manoelu de Oliveiri, koji je umro 2. aprila u 107. godini. Zahvaljujući njegovoj ćerki, biće prikazan njegov film "Memoari i priznanje".

Prestižni festival, koji je počeo 13. maja, sutra uveče će zatvoriti dokumentarni film o klimi "Vatra i led" francuskog reditelja i oskarovca Lika Žakea.

Na ovogodišnjem festivalu obilježeno je 60 godina od nagrade Zlatne palme, koja vrijedi 20.000 evra i izrađuje se od zlata i posebnog kristala.

Zlatna palma, do samog uručenja, nalazi se u dobro čuvanom sefu na nepoznatoj lokaciji i u najvećoj tajnosti se predaje žiriju koji je donosi odluku o dobitniku.