Suljagić i naredne četiri godine direktor Sekretarijata VSTS

13:26, 07.03.2017.
Thumbnail

Visoki sudski i tužilački savjet /VSTS/ BiH donio je odluku kojom se dosadašnjem direktoru Sekretarijata VSTS-a Admiru Suljagiću produžava mandat na dodatne četiri godine, počevši od 1. marta, saopšteno je iz Savjeta.

Uzimajući u obzir rezultate koje je tokom prethodnog četvorogodišnjeg perioda Sekretarijat VSTS-a postigao, Savjet je Suljagiću produžio mandat u decembru prošle godine, navedeno je u saopštenju.

"Tokom prethodne četiri godine, Sekretarijat je intenzivno učestvovao u nastavku reformskih procesa i kao takav je postao značajan i prepoznatljiv učesnik u sprovođenju aktivnosti usmjerenih na unapređenje rada pravosuđa BiH", ističu iz VSTS-a.

Od osnivanja VSTS-a, Suljagić je radio kao šef kabineta Predsjedništva Savjeta, kao pravni savjetnik na projektima reforme pravosudnog sistema u BiH, te kao pravni savjetnik u Sekretarijatu VSTS-a na poslovima planiranja i komunikacija.

Kao izvršni direktor projekta OEBS-a i Savjeta Evrope vodio je Komisiju za besplatnu pravnu pomoć u BiH, a potom se kao službenik za reformu pravosuđa pridružio Kancelariji visokog predstavnika, odnosno Nezavisnoj pravosudnoj komisiji u BiH koja je započela proces reforme pravosuđa u BiH.

Suljagić je diplomirao na Pravnom fakultetu Univerziteta u Sarajevu i ima dugogodišnje iskustvo u reformi pravosudnog sistema koja se sprovodi u BiH od 2002. godine. Pravosudni ispit položio je 2001. godine, a trenutno je polaznik zajedničkog master programa ekonomskih fakulteta u Sarajevu i Zagrebu na MBA programu Strateškog informatičkog menadžmenta.

Sekretarijat VSTS-a, shodno Zakonu o VSTS BiH, obavlja pravne, stručne, finansijske i administrativne poslove Savjeta i pruža svu neophodnu podršku u njegovom radu, u segmentima imenovanja, pravosudne uprave, edukacije, finansiranja pravosuđa, digitalizacije poslovnih procesa i evropskih integracija.

"Savjet nastavlja da dokazuje važnost svog djelovanja u procesima ključnim za BiH, uključujući ispunjenje obaveza koje proizlaze iz Strukturisanog dijaloga o pravosuđu u BiH, procesa pridruživanja EU, te učešća u svim procesima strateškog planiranja i sprovođenja projekata iz IPA fondova i drugih bilateralnih ugovora sa važnim međunarodnim donatorima", navedeno je u saopštenju.

(Srna)