Sudu u Zvorniku zabranjeno sprovođenje izvršenja protiv “Alumine”

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 14:14, 11.07.2017

Ustavni sud BiH donio je, po apelaciji “Alumine”, privremenu mjeru kojom se nalaže Osnovnom sudu u Zvorniku da ne sprovodi postupak izvršenja koji provodi firma “Pavgord” iz Foče, saopštila je danas Služba osnosa s javnošću “Alumine”.

Ova odluka stupa na snagu odmah, te se postupak u pogledu bilo kakve naplate na pokretnim, nepokretnim stvarima ili novčanim sredstvima protiv “Alumine” ne može sprovesti.

Ustavni sud BiH ovu odluku je donio po apelaciji “Alumine” kojom se traži poništenje odluke Osnovnog suda u Zvorniku i Okružnog suda u Bijeljini, po osnovu kojih je “Pavgord” uveden u izvršni postupak umjesto Ukio banke iz Litvanije.

“Alumina” je i ranije isticala da je Osnovni sud u Zvorniku u ovom izvršenju donosio teško razumljive odluke, među kojima je odluka kojom “Pavgord” uvodi u ovo izvršenje iako je u ranijem toku postupka ovo bilo pravosnažno zabranjeno.

Advokat kompanije “Alumina” Vladimir Milošević rekao je danas da nema sumnje da je Ustavni sud BiH uvidio opasnost od nastavka izvršenja koje je vodio “Pavgord” protiv “Alumine”, te je u tom pogledu, a po prijedlogu “Alumine”, i sam intervenisao i donio ovu privremenu mjeru zabrane.

“Sve dok Ustavni sud BiH ne odluči konačno o apelaciji ‘Alumine’ kojom se traži poništaj odluka kojom je ‘Pavgord’ uveden u ovaj izvršni postupak, Sud u Zvorniku neće biti u mogućnosti da sprovodi ovo izvršenje”, rekao je Milošević i podsjetio da je Ustavni sud ovu odluku donio 6. jula.

U menadžmentu “Alumine” ističu da ova odluka Ustavnog suda BiH ima značajan efekat na poslovanje fabrike, te da kupci i dobavljači, kao i banke mogu biti sigurni u kredibilitet kompanije.

Ustavni sud BiH usvojio je zahtjev zvorničke kompanije “Alumina” za donošenje privremene mjere i naložio Osnovnom sudu u Zvorniku da ne sprovodi postupak izvršenja određenog rješenja, potvrdio je Srni registrar Ustavnog suda BiH Zvonko Mijan.

On je rekao da je “Alumina” podnijela apelaciju protiv rješenja Osnovnog suda u Zvorniku i Okružnog suda u Bijeljini o izvršenju.

“Ova odluka o donošenju privremene mjere biće na snazi dok Ustavni sud BiH ne donese konačnu odluku o apelaciji, a to se može očekivati početkom septembra”, rekao je Mijan, koji nije mogao da iznese više detalja o ovoj odluci dok ona ne bude objavljena i dostavljena strankama.

On je potvrdio da je odluka o privremenoj mjeri donesena 6. jula na sjednici Malog vijeća, koje čine predsjedavajući Suda Mirsad Ćeman i dva potpredsjednika Mato Tadić i Zlatko M. Knežević.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone