Sudsko vijeće potvrdilo genocid u Srebrenici

Autor Aleksandar Stijaković, ATV

Objavljeno: 10:59, 22.11.2017

Sudsko vijeće Haškog tribunala utvrdilo je da su fizički izvršioci imali posebnu namjeru da nad bosanskim muslimanima počine krivična djela u Srebrenici genocida, progona, istrebljivanja i ubistva, kao i nehumano djelo prisilnog premještanja.

– Od 12. jula 1995. godine, Vojska Republike Srpske i policija su vršili evakuaciju. Prije toga, sistemski su odvajani muškarci od žena i djece – kazao je sudija Alfons Ori.

On je rekao da su muškarci odvoženi na područje Bratunca i Zvornika, gdje su ubijeni. Sistematski su ubijeni. Velika većina, od nekoliko hiljada, su ubijeni od 12. do 17. jula. 1995. godine.

Ori je prešao na zaključke u vezi s tačkom optužnice za Srebrenicu počevši od naredbe Radovana Karadžića da se naprave “uslovi i besperspektivnosti za dalji opstanak civila”. Prema riječima Orija, Mladić je preuzeo Karadžićevu naredbu i sproveo je u djelo.

Ori opisuje kako su muškarci i dječaci odvajani iz grupa izbjeglih muslimana iz Srebrenice, među njima i dječaci od 12 godina i stariji muškarci, koje je VRS držalo “vojno sposobnima”. Muškarci su odvoženi na područje Bratunca i Zvornika gdje su sistematski ubijani. Velika većina, od nekoliko hiljada, su ubijeni od 12. do 17. septembra 1995. godine.

Analizirajući postupke i namjeru počinitelja Vijeće je utvrdilo da su pripadnici VRS-a počinili zločin genocida, ubistva, progona i istrebljenja muslimana u Srebrenici.

Vijeće je utvrdilo da su pripadnici VRS počinili zločin otmice, tako da su zatočili više stotina pripadnika UN-a.

 

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone