Sud zabranio IRB-u da blokira “Aluminu”

16:37, 09.03.2018.
Thumbnail

Okružni privredni sud u Bijeljini donio je konačno rješenje kojim je zabranio Investiciono-razvojnoj banci (IRB) RS da od „Alumine“ naplaćuje kredit od 19,4 miliona koji je ova banka pod sumnjivim okolnostima odobrila propaloj „Energoliniji“, saznaje portal CAPITAL.

Rješenje suda o zabrani ostaje na snazi sve dok ne bude okončan spor po tužbi koju je „Alumina“, koja je bila žirant za kredit „Energolinije“, krajem prošle godine podnijela protiv IRB-a i „Energolinije“ u stečaju. Ovom tužbom „Alumina“ traži poništenje ugovora o kreditu i jemstvu, te vraćanje milionskog iznosa koji je kao žirant do sada platila IRB-u.

U rješenju Okružnog privrednog suda u Bijeljini od 6. marta, koje je u posjedu CAPITAL-a, navedeno je da se odbija prijedlog IRB-a da „Aluimna“ kao jemstvo za vraćanje kredita na račun suda plati tri rate koje je dužna u ukupnom iznosu od 360.000 KM, a da od aprila uplaćuje mjesečno po 120.000 KM, takođe, na račun suda, dok je prihvaćen prijedlog „Alumine“ za određivanje sudske mjere obezbjeđenja.

Fondu za razvoj i zapošljavanje RS, kojim upravlja IRB RS, zabranjeno je da postupa po mjenicama i bjanko nalozima koje je primio od „Alumine“ i da pokreće izvršne postupke protiv ovog zvorničkog preduzeća po osnovu ugovora o hipoteci.

„Na prijedlog tužioca određuje se sudska mjera obezbjeđenja kojom se zabranjuje prvotuženom Fondu za razvoj i zapošljavanje RS da postupa po mjenicama koje je dobio od „Alumine“ na ime obezbjeđenja kredita koji je Fond odobrio „Energoliniji“, navedeno je u rješenju.

Ovim rješenjem zamijenjeno je rješenje koje je sud donio početkom januara, a kojim je IRB-u samo privremeno bilo zabranjeno da blokira „Alumina“.

Milošević: Višemilionski kredit koji je IRB plasirala „Energoliniji“ nezakonit
Advokat “Alumine” Vladimir Milošević rekao je danas za CAPITAL da je ova sudska mjera još samo jedan u nizu dokaza da je višemilionski kredit koji je Fond za razvoj plasirao „Energoliniji“ štetan i nezakonit. Kazao je da je novom odlukom bijeljinskog suda onemogućena realizacija mjenica „Alumine“ sve do okončanja postupka koji je nedavno pokrenulo ovo preduzeće protiv IRB-a i „Energolinije“ u stečaju.

RJESENJE-Alumina-IRB

„Fond za razvoj RS, preko IRB-a, je još 2012. godine plasirao kredit od 19,4 miliona KM, tada već prezaduženoj “Enerogliniji“, pod kontrolom Litvanaca. Umjesto da taj kredit iskoriste za rekonstrukciju postojećih kotlova, oni su, putem fiktivnih ugovora, novac iznijeli u inostranstvo. Iako su Fond za razvoj RS i IRB znali da je „Energolinija“ nesolventna, cjelokupan iznos kredita je plasiran u jednom danu, a ne parcijalno, kao što je to i uobičajeno u poslovanju“, kaže Milošević.

On je istakao da je i pored ovih nezakonitosti Fond za razvoj od „Alumine“ naplatio više od 6,2 miliona KM, koja je jedina, kao jemac, plaćala ovaj kredit.

„Kada smo pronašli svu dokumentaciju u vezi sa ovim kreditom utvrdili smo da je riječ o ništavom pravnom poslu, zaključenom sa nedopuštenim pobudama obje strane“, kazao je Milošević i dodao da u prilog tome govori i to što je stečajni upravnik „Energolinije“ odbio da prizna potraživanje Fonda za razvoj po ovom kreditu.

IRB : Nije tačno da je „Alumina“ jamčila samo za namjensko trošenje novca

IRB je u odgovoru prilikom određvinja privremene mjere obezbjeđenja navela da ona ima potraživanje prema “Alumini”, da je “Alumina” bila upoznata sa svim poslovima i aktivnostima koje su se dešavale kod “Energolinije” kojoj je odobren kredit te da nisu tačni navodi da je ona jamčila samo za namjensko trošenje novca, a da je novac trošen nenamjenski.

Naveli su i da je „Alumina“ do sada vratila 6,2 miliona KM po osnovu jemstva za sporni kredit te da su postigli sporazum i on načinu i uslovima izmirenja preostalog iznosa.

Međutim, njihova obazloženja sud nije prihvatio i odbacio je prijedlog da se u slučaju određivanja sudske mjere obezbjeđenja, odredi jemstvo pa da „Alumina“ na račun suda uplaćuje dospjele rate i one koje tek treba da dospiju na naplatu.

Inače, IRB je pokrenula postupak protiv „Energolinije“ zbog toga što joj stečajni upravnik nije priznao potraživanja, ali je on prekinut dok ne bude okončan ovaj sa „Aluminom“.

(capital.ba)