Sud u Hagu: Rusija ne finansira terorizam

Autor Tanja, ATV

Objavljeno: 12:04, 21.04.2017

Međunarodni sud pravde UN u Hagu objavio je prvostepenu odluku po tužbi Ukrajine protiv Rusije, u kojoj je odbio da udovolji zahtjevu Kijeva da uvede privremene mjere protiv Moskve zbog kršenja Konvencije o borbi protiv finansiranja terorizma.

Sud je, djelimično, udovoljio zahtjevima Ukrajine po drugoj tužbi – o kršenjima Konvencije za likvidaciju rasne diskriminacije, odnosno zatražio je da Rusija na Krimu poštuje prava Tatara.

Ipak, i u toj tački, Sud je odbacio navode da Rusija vodi politiku “brisanja kulturnog identiteta ukrajinskih i krimsko-tatarskih zajednica”.

Zahtjevi Kijeva bili su da Moskva obustavi isporuke oružja na istok Ukrajine i prestane da podržava “teroriste” u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici, te da se zaustavi “etničko ugnjetavanje” na Krimu.

Moskva te optužbe negira, navodeći da glavni cilj Kijeva nije bio rješavanje nesuglasica, već pronalaženje povoda za tužbu protiv Rusije pred Međunarodnim sudom – navodi “Sputnjik”.

Rješenjem Suda, Rusiji je naloženo da ispunjava norme Konvencije o likvidaciji svih oblika rasne diskriminacije koji se odnose na aktivnosti krimskih Tatara, a ukrajinske “dokaze” da Moskva podržava ustanike u Donbasu sudija smatra nedovoljnim.

Presuda je privremena i biće na snazi do konačne odluke.

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova smatra važnim što je Međunarodni sud pravde zauzeo principijelan stav i što ne podržava optužbe Ukrajine o navodnoj “agresiji”, te “okupaciji” ili o statusu Krima.

“Sud je bez glasanja priznao da je tužba Ukrajine protiv Rusije o Međunarodnoj konvenciji o borbi protiv finansiranja terorizma neosnovana i, shodno tome, uslova za uvođenje privremenih mjera nema”, navodi se, između ostalog, u saopštenju ruskog Ministarstva.

Ministarstvo je takođe istaklo da je Sud pozvao obje strane da rade na punoj primjeni sporazuma iz Minska, navodeći, pritom, da su ih odobrili i potpisali predstavnici Donjecka i Luganska.

“Sud nije podržao nijednu od privremenih mjera koje zahtjeva Ukrajina u vezi sa Međunarodnom konvencijom o likvidaciji svih oblika rasne diskriminacije.

U saopštenju se dodaje da je Sud UN djelimično usvojio zahtjev Ukrajine o privremenim mjerama prema Rusiji.

Sud je odlučio da Rusija prema Konvenciji o likvidaciji svih oblika rasne diskriminacije mora da se uzdrži od narušavanja prava krimskih Tatara, i da obezbijedi obrazovanje na ukrajinskom jeziku na Krimu.

Međutim, analitičari smatraju da odluka suda o Krimu nema za Rusiju posebnog značaja, pošto zemlja ionako ispunjava sve te zahtjeve.

Oni podsjećaju da je Rusija već obezbijedila mogućnost obrazovanja na ukrajinskom jeziku, i da na Krimu, prema zakonu, ionako postoje tri zvanična jezika – ruski, ukrajinski i tatarski.

Ruski analitičari, takođe, navode da je odbijanje Suda UN da uvede privremene mjere prema Rusiji za navodne povrede Konvencije o finansiranju terorizma bilo očekivano.

Prema njihovim riječima, drugačije nije ni moglo biti, jer je jasno da se u Donbasu vodi unutrašnji oružani konflikt.

Normandijska četvorka nije pronašla nikakve dokaze o tome da u Donbasu djeluju terorističke organizacije, a Sud je polazio od toga, navodi “Sputnjik”.

Kako piše “Evropska pravda”, Sud UN mogao bi da obaveže Kijev da poštuje prava ruskojezičnih građana u Ukrajini i Donbasu, s obzirom na to da je Moskva dostavila Hagu dokumente u kojima se govori o ugnjetavanju ruskojezičnog stanovništva koje sprovodi Kijev.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone