Sud poništio odluku Vlade RS o smjeni Mirka Stanetića

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 20:45, 11.12.2017

Doktor Mirko Stanetić nezakonito je smijenjen sa pozicije generalnog direktora Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske, presudio je banjalučki Okružni sud i naredio Vladi Republike Srpske da poništi rješenje o njegovoj smjeni.

Sud je pravosnažnom presudom od 8. novembra dao Vladi RS rok od 30 dana za poništenje sporne odluke, što znači da joj je ostalo još samo četiri dana da donese drugo rješenje, saznaje poslovni portal Capital.

Informacija je za Capital potvrđena i u Pravobranilaštvu RS, koje je u ovom sporu zastupalo Vladu RS. Vlada mora doktoru Stanetiću isplatiti 1.077 KM na ime troškova upravnog spora.

„Okružni sud Banjaluka prihvatio je tužbu Mirka Stanetića, a protiv rješenja Vlade RS zbog razrješenja sa dužnosti generalnog direktora UKC RS i donio presudu kojom se tužba uvažava i osporeno poništava. Tužilac se sa zahtjevom za naknadu štete na ime razlike u plati u odnosu na platu koju bi primao da nije smijenjen sa zateznim kamatama upućuje na parnicu“, navodi se u presudi.

Iz Pravobranilaštva RS o ovom slučaju obavijestili su i Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS, a Vlada nema pravo na žalbu. Stanetić će nadoknadu razlike plate tražiti pred Osnovnim sudom u Banjaluci.

„Presuda je pravosnažna i nema drugog pravnog lijeka“, kažu i dodaju da Vlada ne mora da ga vrati na posao, jer joj je na volju ostavljeno da donese drugačiju odluku.

Iako je resorno ministarstvo saznalo za dešavanja pred Okružnim sudom, ministar Dragan Bogdanić danas nije odgovarao na pozive Capital-a.

Nezakonite smjene prate pozamašne odštete

Koliku će odštetu Stanetić tražiti zbog nezakonite smjene – još nije poznato, ali se zna da ovakvi politički potezi Vlade i te kako koštaju RS. Takav slučaj je bio i onaj nekadašnjeg direktora Fonda zdravstvenog osiguranja RS Dragutina Ilića. Nakon presude, na njegov račun se slilo desetine hiljada KM.

Gotovo identičnu presudu dobio je i poznati banjalučki hirurg Dragan Kostić, koji je tužbu podnio nakon smjene sa mjesta direktora UKC RS pa su i u njegovom džepu završile desetine hiljada maraka. Kostić je u vrijeme dok je u fotelji bio Mirko Stanetić, 2016. godine, imenovan za načelnika Klinike za opštu i abdominalnu hirurgiju UKC RS.

Danas je vlasnik Specijalne hirurške bolnice „Dr Kostić“ i više nije zaposlen u najvećoj zdravstvenoj ustanovi u RS.

Predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS Milenko Granulić kazao je za CAPITAL da su, mimo Ilića i Kostića, mnogi drugi direktori manjih zdravstvenih ustanova u RS dobili odštete zbog nezakonitih, zapravo političkih smjena.

„Zna se ko imenuje i smjenjuje. Kada ih postavljaju na ovakve funkcije to je obično na mandat od četiri godine. Mora da postoji dobar razlog za smjenu. Zapravo, smijenjeni direktori i ne računaju na povratak na staro radno mjesto. Zapravo odšteta je zbir svih njihovih plata od momenta smjene do momenta kada presuda bude donesena“, naveo je Granulić.

Dva puta nepodoban

Mirko Stanetić je sa mjesta direktora UKC RS smijenjen dva puta.

Prvi put ga je Vlada RS smijenila 30. decembra 2011. godine, u vrijeme dok je ministar zdravlja i socijalne zaštite RS bio Ranko Škrbić. Tada je umjesto njega u direktorsku fotelju zasjeo Brano Topić.

Vlada RS je tada saopštila da je smjena uslijedila nakon inicijative Upravnog odbora najveće zdravstvene ustanove u RS, a upravo na Škrbićev prijedlog.

“Upravni odbor u obrazloženju inicijative navodi da Klinički centar Banjaluka ima negativan trend poslovnih rezultata u ovoj i prethodnim godinama, te odsustvo adekvatnih mjera za prevazilaženje takvog stanja”, istaknuto je u saopštenju.

Navedeno je i da nije ostvarena dobra saradnja sa generalnim direktorom u vezi sa iznalaženjem najboljih poslovnih rješenja, te da je značajan broj poznatih stručnjaka doktora medicine napustio UKC zbog ovakve poslovne politike, samovolje, arogancije i poniženja, a loša radna atmosfera odražavala se i na funkcionisanje ustanove u kvalitetu pružanja usluga.

Takođe, u obrazloženju je navedeno da nije donesen novi pravilnik o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta pa nije bio poznat broj zaposlenih, a nije postojao ni realan plan sanacije finansijskih problema i upravljanje troškovima.

Slikovni rezultat za vlado djajicDrugi put kao vršilac dužnosti direktora imenovan je u junu 2014. godine, dok je imenovanje za generalnog direktora uslijedilo u julu 2015. godine. Međutim, 31. marta ove godine ispostavilo se da je po drugi put nepodoban i na njegovo mjesto imenovan je neurolog Vlado Đajić.

O smjeni nije bio prethodno obaviješten niti je bilo zvaničnog Vladinog saopštenja, ali je poznato da je finansijska dubioza UKC RS dostigla cifru od nekoliko desetina miliona KM.

Stanetić protiv UKC RS već pred Osnovnim sudom

Istovremeno, pred Osnovnim sudom u Banjaluci u toku je spor između Stanetića i UKC RS težak 15.000, a „radi zaštite prava iz radnog odnosa“.

Stanetić je ovu tužbu podnio 3. jula ove godine, četiri mjeseca nakon što ga je Vlada RS razriješila sa dužnosti direktora UKC i na njegovo mjesto imenovala neurologa Vladu Đajića.

„Pred Osnovnim sudom vodi se postupak između stranaka, kao tužioca Mirka Stanetića, po punomoćniku Saši Grabežu, advokatu iz Banjaluke i tuženog Univerzitetskog kliničkog centra RS radi zaštite prava iz radnog odnosa“, potvrdili su za CAPITAL u ovoj banjalučkoj pravosudnoj ustanovi.

Stanetić, međutim, nije želio da komentariše tužbu niti da otkriva detalje spora.

„Ne želim ni sadašnjem ni bivšem ni budućem rukovodstvu UKC-a ništa loše. Ne bih da komentarišem. I danas radim u UKC RS i ne bih želio da se nanese bilo kakva šteta toj zdravstvenoj ustanovi“, kazao je u kratkom telefonskom razgovoru za Capital.

Međutim, u UKC RS ističu da ne mogu da komentarišu postupke i procedure drugih institucija, a ni Stanetićev nasljednik Vlado Đajić nije odgovarao na telefonske pozive.

(capital)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone