"Strašna majka", film iz Gruzije, najbolji na Sarajevo film festivalu

22:28, 17.08.2017.
Thumbnail

Nabolji igrani film i dobitnik "Srca Sarajeva" ovogodišnjeg 23. Sarajevo Film Festivala (SFF) je "Strašna majka", mlade gruzijske rediteljke Ane Urushadze, koja je naglasila da ovo nije očekivala, te je zahalila svima koji su bili dio filma.

Žiri je ovaj film nazvao snažnim, te su ocijenili da se bavi važnom temom gdje majka troje djece mora birati između karijere spisateljice i njene porodice, što ostavlja snažne posljedice na nju.

Dobitnik "Srca Sarajeva" u kategoriji najboljeg reditelja je Emanuel Parvu za film "Meda ili ne tako sjajna strana stvari".

Ove godine za najbolju glumicu izabrana je Ornela Kapetani koja glumi u filmu "Buđenje dana", dok je najbolji glumac Serban Pavlu koji je ulogu ostvario u filmu "Meda ili ne ako sjajna strana stvari" reditelja Emanuela Parve.

Filmu "Pravci" režisera Sephana Komandareva večeras je dodijeljena posebna nagrada žirija, a radi se o filmu koji se bavi vozačem taksija i njegovim putnicima. Najbolji kratki film je "U plaventnilo" rediteljice Antonete Alamat Kuslijanović kojoj je "Srce Sarajeva" prva nagrada. Žiri je u ovoj kategoriji dodijelio i dvije posebne nagrade.

"Srce Sarajeva" za najbolji dokumentarni film ove godine pripao je filmu "Grad sunca", a u ovoj kategoriji prikazano je 14 ostvarenja iz regije koji su se bavili različitim temama. Posebna nagrada dodijeljena je filmu "Dom". Za najbolji studentski rad "Srce Sarajeva" osvojio je film "Čistoća" Nevena Samardžića, a tokom festivala prikazano je 16 filmova, u knkurenciji od 260 prijavljenih filmova. Žiri je posebnu nagradu u ovoj ketegoriji dodijelio filmu "Ljubljana - Minhen 15:27".

Dodijeljena je i nagrada za ljudska prava filmu "Mr. Gay Syria" koji se bavi LGBT populacijom, te Specijalna nagrada žirija i Nagrada publike, kao i nekoliko partnerskih nagrada i nagrade CineLink koprodukcijskog programa.

Dodjelom nagrada najboljim ostvarenjima i autorima večeras je na svečanosti u Narodnom pozorištu završen glavni dio programa ovogodišnjeg 23. Sarajevo Film Festivala, koji je u proteklih sedam festivalskih dana ponudio istinsku filmsku čaroliju građanima i brojnim gostima grada.

Na ceremoniji je Amra Bakšić Čamo kazala da je na Festivalu radilo 700 zaposlenih i 300 volontera, pratilo ga je 700 novinara i 2.400 akreditovanih gostiju, dok je filmska ostvarenja pratilo 100.000 gledalaca, a u programu je prikazano i 70 bh. filmova.

Program će biti nastavljen i u petak, kada će publika do večernjih sati moći pogledati nagrađena ostvarenja ovogodišnjeg festivalskog izdanja. Filmska smotra ponudila je ljubiteljima sedme umjetnosti 235 filmova iz 54 zemlje u 18 festivalskih programa, a više od 70 ostvarenja je iz BiH. Svjetske premijere imala su 43, a međunarodne 23 filma.

(Fena)