Stiže gasovod do brodske Rafinerije, u "BiH gasu" poručuju - ne može tako!

19:34, 06.10.2017.
Thumbnail

Na gasnoj karti Bosne i Hercegovine uskoro će se ukazati novi krak gasovoda koji iz Hrvatske vodi do brodske Rafinerije. Ruski "Zarubežnjeft" i hrvatski distributer gasa "Plinarco" dogovorili su izgradnju, a ugovor potpisuju 15. oktobra.

Već danas oštre reakcije stižu iz Federacije jer dvije države nisu postigle sporazum. BH Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa kaže da podržava projekat i da to neće biti klasični gasovod nego cijev niskog pritiska koja će snabdjevati samo rafineriju. Pojašnjava da je to tražila Vlada Srpske jer je njeno strateško opredjeljenje da gas u BiH, može stizati samo iz Srbije.

"Republika Srpska se nije slagala s tim da to bude primarni krak sa gasovoda u Hrvatskoj. Ovo Će biti priključak samo za Rafineriju i koristiće ga samo Rafinerija. To je jedna vrsta kompromisa", rekao je ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović.

Dosta nam je kompromisa i parcijalnih rješenja, poručuju iz kompanije BH Gas. Planirali su da na tom mjestu grade krak gasovoda do Zenice i time obezbjede drugi pravac snabdjevanja i energetsku nezavisnost od gasa koji im stiže preko Srbije. Gasovod ističu nije ničije privatno vlasništvo, a tvrde da brodska rafinerija za izgradnju nema saglasnost države.

"Jasno je i poznato da se međunarodne gasne interkonekcije ne mogu graditi bez međudržavnih ugovora. Tačka Brod je označena kao tačka međunarodne interkonekcije između Republike Hrvatske i BiH i kao tačka početka gasovoda koji bi trebao da bude izgrađen do Zenice, čime bi i Federacija BiH preko date tačke obezbedila osnovne ciljeve energetske politike".

Dok ministar Šarović očekuje da će bh institucije dati Rafineriji sve potrebne dozvole, u Vladi Srpske poručuju da im ne treba ničija saglasnost. Pomočnik ministra energetike Milenko Todorović kaže da Srpska za ovaj projekat ne treba pristanak državnih institucija. I dok se u BiH sprema novi teren za politički obračun s druge strane granice, u Slavonskom Brodu očekuju da izgradnja što prije počne. To će, kažu ekolozi, značiti čistiji vazduh za građane s obje strane Save.

"Sve materijalne i tehničke uslove u ovom trenutku imamo. Pretpostavka je da u roku od pet do šest mjeseci taj posao bi se mogao završiti. Ostaju smo oni politički dogovori", rekao je Peter Tort - Đerd iz Eko Integrala.

Iz “Optima grupe” u Banjaluci, koja je u vlasništvu ruskog “Zarubežnjefta” poručuju da se o svemu još neće oglašavati, jer nisu dobili stav korporacije.