Stigla misteriozna pisma iz Haga za sva tri člana Predsjedništva

Autor Natasa Novakovic, ATV

Objavljeno: 19:32, 26.02.2017

U jeku krize zvane “revizija”, koja trese BiH više nego ikad, iz Međunarodnog suda pravde u Hagu stiglo je pismo.

Tačnije, tri komada, za svakog člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine po jedno. Prava je misterija šta u njima piše, da li je svakom pismu isti, ili su Srbin, Hrvat i Bošnjak dobili različite tekstove.

Dok se o svemu nagađa, i s nestrpljenjem čeka sadržaj, u ime Mladena Ivanića progovara njegov savjetnik za medije.

“Predsjedavajući Ivanić je obaviješten da je pismo iz Međunaordnog suda pravde u Hagu stiglo u ambasadu BiH, ali je zbog nepovjerenja u ambasadorku Mirsadu Čolaković tražio da se pismo ne otvara i da se dostavi redovnim putem. Pretpostavlja da se radi upravo o onome što je najavljivao – da će Hag tražiti stav Predsjedništva BiH da li Sakib Softić ima legitimtet da predstavlja BiH pred sudom u Hagu”, rekla je savjetnik za medije predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Marija Milić.

Da su koverte poslate potvrdio je i Dragan Čović. I on pretpostavlja da Sud traži da se svaki od njih trojice izjasni po pitanju revizije. Izetbegovićev savjetnik za medije nije imao više informacija o pismima. Zato Igor Crnadak jeste. Ambasada ih je prekjuče zaprimila.

“Očekujem da će svu proceduru u Ministarstvu ova tri pisma proći već sutra i do kraja dana ili najkasnije u utorak bi trebalo da budu u Predsjedništvu”, rekao je ministar spoljnih poslova BiH Igor Crnadak.

U isto vrijeme, predsjednik Srpske očekuje da Sud odbaci zahtjev za reviziju jer je uvjeren da postoji dosta indicija da je takva prijava nezakonita i nerealna. Pisma su, za Dodika, jasan znak.

“Djeluje mi da Sud ekspresno rješava to pitanje, ukoliko je to tako. Apsolutno je jasno da nema nikakvog pravnog osnova za dalje bavljenje tim pitanjem i zadržavanje te teme na dnevnom redu, samo dalje produbljuje krizu u BiH”, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

O reviziji, ali i pismima, sutra će i Narodna skupština. Potpredsjednik Parlamenta vidi dobre stvari u ovoj situaciji.

“Veoma lako je zaključiti da Bakir mora da se povlači jer je on ovu bitku izgubio. Dobio je packe i od EU, SAD i Rusije tako da su svi shvatili pa i Sud u Hagu da BiH nije Bakir. Još samo da to Bakir shvati”, rekao je potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić.

Pisma su odjeknula i u regionu. Hrvatski mediji navode da su tri koverte dosad neviđena praksa dodajući da, ako se spekulacije pokažu tačnima, Međunarodni sud pravde, de fakto, zakazuje sjednicu Predsjedništva što bi moglo da dovede do preglasavanja. Srpski mediji prenose izjave Ivice Dačića koji je poručio da slanje pisama samo “održava opštu konfuziju koja postoji po pitanju revizije”.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone