Stevandić: Deklaracija o opstanku srpskog naroda da dobije punu podršku

Autor Aleksandar Stijaković, ATV

Objavljeno: 12:50, 12.01.2018

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić očekuje da će zajednička deklaracija Srbije i Srpske o opstanku srpskog naroda dobiti punu podršku svih segmenata društva.

Stevandić smatra da bi, prije upućivanja u skupštinsku proceduru, o zajedničkoj deklaraciji Srbije i Srpske o opstanku srpskog naroda mišljenje trebalo da iznese stručna javnost i tako doprinese usvajanju ovog značajnog dokumenta.

“Dokument bi trebalo da bude dostupan široj javnosti prije nego što bude upućen u skupštinsku proceduru. Ovo je značajan akt i zato je neophodno da svi daju puni doprinos u njegovom usvajanju”, rekao je Stevandić Srni.

On je istakao da bi ovaj dokument zbog svog značaja trebalo da bude usvojen na posebnoj skupštinskoj sjednici.

“Ovako značajan dokument se ne donosi svake godine i zato bi o njegovom sadržaju trebalo da budu informisani svi – stručna javnost, Akademija nauka i umjetnosti, Boračka organizacija, nevladin sektor”, kaže Stevandić.

Deklaracijom bi trebalo da bude obuhvaćeno pravo na upotrebu srpskog jezika i ćiriličnog pisma, pravo na izučavanje i njegovanje srpske kulture, pravo na izučavanje srpske istorije i njegovanje srpske slobodarske tradicije, očuvanje nacionalne geografije, pravo na očuvanje i zaštitu srpskog kulturno-istorijskog nasljeđa i pravo na informisanje na srpskom jeziku.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ranije je rekao da je tekst zajedničke deklaracije usaglašen i da će ga oba parlamenta usvojiti do Sretenja, Dana državnosti Srbije.

(Srna)

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone