Stanari: Pušten u rad sistem za transport otkrivke

Autor Milan, ATV

Objavljeno: 20:23, 19.05.2017

Sistem za transport oktrivke u stanarskom rudniku pušten je u rad. Dug je tri kilometra i djelo je vlastitih snaga. Nema posadu, automatizovan je i u satu do odlagališta može da preveze više od sedam hiljada kubika otkrivke.

To je u skladu sa potrebama širenja kapaciteta termoelektrane.

“Sedam hiljada i dvjesto kubika je dovoljno da se otkrije ugalj i da ostanu rezerve kompletno sedam godina unaprijed za snabdijevanje TE“, rekao je inženjer mašinstva u EFT Stanari Nebojša Savanović.

Transporter koji su nudile strane kompanje cijenom i vremenom nije se uklapao u potrebe EFT-a. Zato su angažovali vlastite snage i od jeseni 2015. počeli pripremu tehničke dokumentacija, a onda projektovanje i montažu.

“Ovo je jedna kruna na naš rad proteklih desetak godine. Sva iskustva koja smo stekli na revitzalizaciji i modernizaicji opreme stare opreme koju smo zatekli privatizacijom smo ugradili u ovaj projekat“, rekao je tehnički rukovodilac elektro održavanja EFT Stanari Željko Stojanović.

Oprema je stigla iz Njemačke, sve ostalo rađeno je u Stanarima. Zajedničkim snagama nadaju se isporuci iste opreme za druge rudnike, za šta, kaže struka, imaju predispozicije.

“Sistem je urađene po najsavremenijim svetskim standardima, perfektnom regulacijom kompletno i u oblasti bezbednosti na radu su primenjeni najviši standardi“, rekao je profesor Rudarsko geološkog fakulteta Beograd Dragan Ignjatović.

“Ubuduće će EFT biti isporučilac kompletnih sistema za transport, a Rumeka partner u budućim odnosima dve firme”, rekao je Oliver Haupt iz njemačke kompanije Rulmeka.

Sloj zemlje koji ostaje nakon iskopavanja uglja do sada se sa kopa prevozio kamionima. Transportni sistem omogućiće njegovo brže i efikasnije odlaganje.

Izneseni komentari su lični stavovi autora i ne predstavljaju stav redakcije ATV portala.
Share on FacebookShare on Google+Tweet about this on TwitterShare on LinkedInEmail this to someone