Šta se dešava kada popijete kafu na prazan stomak?

14:12, 19.03.2017.
Thumbnail

Svi znamo da kafa na prazan želudac šteti zdravlju, ali mnogo manje nas zna zbog čega je zapravo ta navika štetna.

Kafa na prazan želudac ne bi se smjela piti nikada, ni ujutro ni tokom dana kada osjetite glad pa ručak zamijenite šoljicom kafe kako biste se barem privremeno zasitili i povratili energiju.

A evo šta se događa u tijelu kada kafu popijete na prazan želudac:

Poveća se količina želudačne kiseline

Povećana količina želudačne kiseline uzrokuje žgaravicu i probleme s probavom koje možete osjećati tokom cijelog dana. Visok nivo kiselosti s vremenom može dovesti do ozbiljnijih problema u području abdomena, poput čira na želucu, sindroma iritabilnog creva i refluksa. Jeftinija kafa, odnosno ona manje kvalitetna, obično ima veću kiselost što može dodatno povećati štetnost.

Poveća se osjećaj stresa i tjeskobe

Ispijanje prevelikih količina kafe može povećati osjećaj tjeskobe i stresa, a kada kafu pijete na prazan želudac taj problem još se više pogoršava. S druge strane, hrana i probava mogu djelovati umirujuće na naš organizam. Kako biste umanjili negativan učinak kafe na živčani sistem, uz kafu uvijek pojedite nešto.

Smanji se nivo hormona

Glavni razlog zbog kog kafa povećava osećaj stresa i tjeskobe je hormonska neravnoteža za koju je krivac kofein. Jutarnja kafa na prazan želudac može omesti proizvodnju serotonina, neurotransmitera odgovornog za osjećaj užitka, sreće i blagostanja. Istraživanja su pokazala da ćemo, kada prestanemo piti kafu na prazan želudac, biti bolje raspoloženi i bolje se osjećati.